KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Kličko - sportski prvak i politički amater

26.02.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Bivši bokasčki prvak i ukrajinski opozicijski vođa Vitalij Kličko najavio je da će se kandidirati za predsjednika Ukrajine. Ovaj 42-godišnji milijunaš ostvario je zavidnu sportsku karijeru, a mnogi ga smatraju igračem Berlina u ukrajinskoj drami, dok upućeni tvrde da baš i nema autoriteta u odnosu na okupljene na kijevskom Majdanu

'Potpuno sam uvjeren da se u Ukrajini moraju promijeniti pravila igre. Mora konačno zavladati pravednost, a siguran sam da je to moguće ostvariti.' Tim je riječima ukrajinski opozicijski vođa Vitalij Kličko najavio svoju kandidaturu za predsjednika države na izborima koji bi se trebali održati 25. svibnja. Dok je aktualni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u bijegu, potencijalni nasljednici se već pozicioniraju, naročito sada kada je i Julija Timošenko puštena iz zatvora, najavivši u vatrenom govoru na Majdanu svoje predsjedničke ambicije.

Vitalij Kličko je, prema pisanju njemačkih medija, favoritAngele Merkel za preuzimanje ukrajinske predsjedničke pozicije, no s druge strane ga Amerikanci - kako se nedavno otkrilo - ne smatraju pretjerano inteligentnim niti osobom za takvu odgovornu funkciju. Ovaj sin sovjetskog generala također je iznimno blizak i s mlađim bratom Vladimirom, također uspješnim boksačem, koji se nije pretjerano medijski ili politički isticao kada je riječ o kijevskim prosvjedima, no uvijek ga se moglo vidjeti u blizini, kako čuva starijeg brata.

Bliskost braće Kličko dobro je poznata i u svijetu boksa, u kojemu se ostvarili velike, šampionske karijere. Dvometraš Vitalij i dva centimentra niži Vladimir su zajedno trenirali, podržavali jedan drugoga, uvijek bili uz ring dok je onaj drugi bio u njemu, a sada se ta podrška osjeća i u političkim nastojanjima starijeg Vitalija, koji je jedan od vođa ukrajinske opozicije i nalazi se u 'svojoj najvažnijoj borbi', kako piše njemački tjednik Der Spiegel.

Iako je Kličko na zapadu najpoznatiji od vođa ukrajinske opozicije, njegov je utjecaj u Ukrajini ipak ograničen, što se moglo vidjeti kada su ga prosvjednici na Majdanu izviždali, nakon sporazuma koji je postigao s omraženim Janukovičem. Zamjera mu se i suradnja s profašističkim Desnim sektorom, a pitanje je i koliko političke spretnosti Kličko ima u poslovičnim spletkama ukrajinske politike. Der Spiegel zato konstatira da 'politički kapital Vitalija Klička počinje blijedjeti', a 'njegov je utjecaj ograničen'.

To zabrinjava i samoga Klička, koji već duže vrijeme ima političke ambicije. Još 2006. se kandidirao za gradonačelnika Kijeva, osvojivši po glasovima građana drugo mjesto. 2010. je pak postao predsjednik novoosnovane i prozapadne stranke UDAR, a 2012. je ušao u ukrajinski parlament kao nositelj njihove liste, koja je postala treća frakcija po veličini. U mladosti Vitalij Kličko nije pokazivao interes za politiku, no navodno ga je inspirirala karijera još jednog snagatora, Arnolda Schwarzeneggera, koji je u dva mandata bio guverner Kalifornije. 'Ako je bivši bodibilder mogao postati uspješan političar, zašto ne bi i bivši boksač?', retorički se zapitao Kličko.

Pravi odgovor na to pitanje će dobiti 25. svibnja, kada se budu znali rezultati ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Najveći boksački uspjesi Vitalija Klička