KOMENTAR ĐURĐICE KLANCIR

Kiseli šampanjac, slamke spasa i Božo Petrov, čovjek koji može sve, ali može i izgubiti sve

09.11.2015 u 09:30

  • +13

Euforija u MOST-u

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko nije pobijedio kako je htio, Zoran Milanović nije izgubio tako jako kako se očekivalo, a Božo Petrov je dobio više glasova nego što su najavljivala sva istraživanja javnog mnijenja, ali i mnogi simpatizeri Mosta. I Milanović i Karamarko kao za kaznu sada moraju pregovarati s tim ozbiljnim i tvrdim političarem, ali ni njemu neće biti lako: iza njega je kompleksna formacija različitih osobnosti i ideja spojenih u Most, ali i cijeli pokret vrlo različitih glasača koji su kroz glas za Most htjeli protestirati protiv modela vladanja SDP-a i HDZ-a

Jeste li primijetili izraz lica Bože Petrova dok je noćas držao govore? Blijed, ozbiljan, vrlo ozbiljan, bez smijeha i smijuljenja. Lider koalicije nezavisnih lista Most jedini je noćas javnosti govorio dva puta. Nije u stožeru Mosta bilo nikakvih velikih eksperata za komuniciranje, ali sve je nekako teklo prirodno: prvi put se Petrov oglasio nakon što su službeni rezultati DIP-a pokazali da je ono što su izlazne ankete najavile doista točno, a drugi put u sitnim noćnim satima, nakon govora Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Njega mediji nisu trebali čekati dugo, govorio je jasno i dramatično, ali i zabrinuto. Je li bilo promišljeno ili je teklo spontano, tek, Božo Petrov je noćas Hrvatsku vraćao u surovu stvarnost.

Jedini koji su u predizbornoj kampanji govorili bez uvijanja da su rezovi nužni, da se mnogo toga treba popraviti, hitno revidirati, nastavili su to govoriti i u noći prebrojavanja izbornih listića. Televizijski ekrani zapravo su neplanirano svjedočili sudaru dviju velikih hrvatskih sila: u jednom dijelu ekrana, u jednom prozorčiću, Tomislav Karamarko je u interijeru krcatom pobjedničkim simbolima rezao tortu i točio šampanjac, u drugom prozorčiću su se političari i aktivisti SDP-a još ljuljali uz songove DJ-a hineći da su cool, dok je netom prije Zoran Milanović odjurio u noć na zadnjem sjedištu limuzine. Na ostatku ekrana Božo Petrov govorio je bez pozornice i ukrasa, bez poslaganih aktivista, bez uštimanih pobjedničkih glazbenih brojeva. Redao je liste iz svih tih dijelova Hrvatske koje su se ujedinile u Most, silio je ekipu iz velikih tabora da možda još i guglaju sva ta mjesta koja su im tako zadala glavobolju (Velika Kopanica? Gdje je to? Je li ondje zeznuo SDP ili HDZ?) i uskliknuo jednostavno: 'Zaista želimo bolju Hrvatsku!'…i onda još: 'Mi vas sigurno nećemo iznevjeriti!'

Bile su to rečenice u kojima Božo Petrov nije samo davao izborno obećanje, potvrdu predizbornih najava nego je opet želio podcrtati razliku prema velikima, prema onima koji su također uvijek tvrdili da žele bolju Hrvatsku, ali su to izigrali toliko puta. Jer Hrvatska je mjesto u kojem se obećanje da se želi Hrvatska već dobrano izlizalo. On se ovaj put gotovo zaklinjao, da on to želi – zaista.

Petrov i ekipa iz Mosta utrčali su na politički teren ove predizborne kampanje i izgurali do kraja narodski surovo, skromno i jednostavno, a tako je bilo i u finišu.

RTL Autor: RTL


Božo Petrov nakon objave rezultata. Video: Grgur Žučko / PIXSELL

Božo Petrov i Most s osvojenih 19 mandata nesumnjivi su pobjednici ovih parlamentarnih izbora. Ali ne samo oni osobno. Pobijedila je zapravo sila, pokret koji je htio pokazati da je moguće nešto između SDP-a i HDZ-a, pobijedila je želja da treba prodrmati velike, pobijedila je želja da se razgradi sustav zbrinjavanja 'svojih' u državnim službama, da se zaustavi narastanje kojekakvih bolesnih tvorbi između politike i pravosuđa, ali i političkih i poslovnih elita. Pobijedila je želja da razbistri sav taj hrvatski mutež. Ovo su nesumnjivo povijesni izbori za Sabor u Hrvatskoj: izrasla je moćna sila između velikih i činilo se – nedodirljivih – SDP-a i HDZ-a.

Već u predizbornoj utrci bilo je jasno da je Most i za SDP i za HDZ sila koju žele kontrolirati, ali i ne uspijevaju. Ni za koga nisu tako ustrajno i s jedne i s druge strane curili u medijski prostor podaci da je ovo ili ono u slučaju Bože Petrova sumnjivo. A kako je on reagirao? Odmah se trudio sve pojasniti i dati na uvid sve podatke: evo vam fotografije 'objekta', evo vam precizno kako i pod kojim uvjetima mi je rođak, svećenik, posudio 20 tisuća eura.

I u dogovaranjima za sučeljavanja stranačkih čelnika Most je često bio kamen spoticanja. I za SDP i za HDZ Most je bio nepoželjan sudionik – jer je bilo jasno da će Most jako naglašavati ono svoje: 'Imali ste prilike dvadeset godina.' Kako replicirati Ružici Vukovac kad počne opisivati što su učinili u Velikoj Kopanici prije nego što je ona postala načelnica?

Želja da se pokaže velikima, i SDP-u i HDZ-u, da je vrijeme za razgradnju sustava koji su minimalnim promjenama preuzimali jedni od drugih, prouzročila je noćas noćnu moru i jednima i drugima. Dobili su opakog suparnika.


HDZ jest relativni pobjednik ovih izbora. Ali Tomislav Karamarko nema razloga za veselje i to se itekako vidjelo kada je noćas kisela izraza lica nazdravljao uz šampanjac. Nakon teške predizborne kampanje grozničavo je trebao bolju i jaču pobjedu, jednostavniju. Ali nije ju dobio. Uteg nedovoljno izgrađenog drugačijeg i modernijeg HDZ-a nije mogao otresti tek tako. Karamarko je ostao zabetoniran u skučenom prostoru, više desno, nije uspio dobiti širinu, nije se nikako uspijevao okrenuti centru, modernizirati stranku i pokušati je pročistiti. Ne samo da je dobio pobjedu, dobio je pobjedu s promašajem. On i vodeći ljudi iz HDZ-a cijelu su noć objašnjavali da će broj njihovih mandata još rasti. Ali nije rastao. Padao je. HDZ je pobijedio mršavo. Mršavo, s padom. Pa je onda i primjereno kažnjen: Karamarka čekaju pregovori s Božom Petrovom i Mostom.


SDP pak nije izgubio tako jako. Nije potučen. S obzirom na to da nijedna druga stranka koja se nudila kao alternativa slijeva nije uspjela ostvariti nikakav rezultat (ORaH, Josipovićeva Naprijed Hrvatska…) reklo bi se da je uspio Milanovićev plan da ustraši ljevicu da je glas za druge rasipanje glasova. Doista je homogenizirao lijevo biračko tijelo i nesumnjivo je dobio najviše što može dobiti, s obzirom na rezultate vlade, ali i vlastite probleme s vladanjem. Noćas je, međutim, pokazao da ne odustaje tako lako. Već je pometen pod tepih i promašaj s procjenom oko postizbornog koaliranja s Branimirom Glavašem i otvoreno je ponudio Mostu pregovore oko koaliranja. I noćas je Zoran Milanović uspio pred ljudima govoriti prvi put bez bahaćenja, von oben. Izgleda da je i njega već ustrašila jednostavnost Bože Petrova.

Dakle, neovisno o velikim brojkama, opet sve ostaje na Petrovljevih magičnih 19. On drži ključ buduće hrvatske vlade. Ili ideju o toj vladi može srušiti već u nastajanju.

To je to što se vidjelo na Boži Petrovu već noćas. On nije slavio nego je zabrinuto promišljao moguća rješenja. On je čovjek koji će uskoro sjesti i s Tomislavom Karamarkom i sa Zoranom Milanovićem. Radi se o političarima koji nisu mogli sjesti zajedno i sučeliti se u predizbornoj utakmici: Karamarko nije htio duel s Milanovićem, ali ne treba zanemariti da Milanović nije htio pristati na sučeljavanje ni s kim drugim. Svi su mu drugi bili – ispod časti.

Kao da su obojica kažnjeni. Sada će morati ponizno, svatko na svoj način, nažalost, daleko od očiju javnosti razgovarati s Božom Petrovom.

A Božu Petrova čeka nesumnjivo najveći izazov u životu. Kao da je pobijedio na parlamentarnim izborima sa samo 19 glasova: može sve, a može i izgubiti sve. Osim što ga čeka dramatična pregovaračka dionica njega pritišće i činjenica da je iza njega Most - krhka formacija vrlo različitih osobnosti i različitih ideja, a ne kompaktna politička stranka. I pritisak svih ovih glasača koji su zaokruživši Most zapravo kriknuli za treću Hrvatsku, za novo, bolje, poštenije i drugačije.