VAŽNIJE MU PUTOVANJE

Kirin nije došao na svoje prvo suđenje za Fimi mediju

21.11.2013 u 17:03

Bionic
Reading

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin danas nije došao na pripremno suđenje na Županijski sud u Zagrebu, prvo po redu nakon što je taj sud u listopadu potvrdio USKOK-ovu optužnicu. Kirinova odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je da je optuženik bio spriječen zbog službenog puta. Novo ročište zakazano je za 17. siječnja 2014. godine

'Promptno i na vrijeme smo dostavili dokumentaciju o putu', rekla je tportalu Višnja Drenški Lasan.

Ivicu Kirina, nekadašnjeg HDZ-ovog ministra unutarnjih poslova u Vladi Ive Sanadera, sada gradonačelnika Virovitice, USKOK tereti da je u razdoblju od 2006. do 2008. sklapao protuzakonite poslove MUP-a i Fimi medije iako je znao da tim putem državni proračun ilegalno financira HDZ.


Tako je, smatra USKOK, promidžbena kampanja za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, MUP stajao 1,1 milijun kuna, a Kirin ga je sklopio izravnom pogodbom. Fimi medija nije ispunila ni sve obaveze iz ugovora. Jedan javni natječaj krajem kolovoza 2006. poništio je, nakon što je natječajnu dokumentaciju preuzelo 17 tvrtaka i posao dodijelio Fimi mediji, izravnom pogodbom.

Sanaderova je vlada kasnije 2007. povećala sredstva za promociju, a Kirin je te godine Fimi mediji isplatio ukupno 16,1 milijun kuna.

USKOK smatra da je takvim postupcima bivši ministar policije državni proračun oštetio za barem 7,5 milijuna kuna zbog čega je njegov slučaj izdvojen kao poseban od onog u kojem su bivši premijer Sanader i HDZ. U tom postupku bio je svjedok.