AFERA FIMI MEDIA

Kirin je za Jurak izvukao iz MUP-a 17 milijuna kuna

ivica kirin

ivica kirin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin je četvrtoosumnjičeni u aferi Fimi medija. Kako piše Večernji list, on je preko te marketinške tvrtke u vlasništvu Nevenke Jurak izvukao iz MUP-a više od 17 milijuna kuna

Kirina se tereti da je izvukao novac iz MUP-a tijekom 2007. godine, a konkretno da je nelegalno poništio natječaj koji je za kampanju sigurnosti u prometu bio raspisan 2006. godine te da je to učinio s jedinim ciljem da pogoduje Nevenki Jurak

Kirin nije samo namjestio posao za Fimi mediju, nego je u novom natječaju gotovo dvostruko podignuo vrijednost posla. Riječ je o tome da je 2006. godine bio raspisan natječaj za pet kampanja u sklopu provođenja Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, a vrijednost posla bila je 9.924.000 kuna. Javilo se sedamnaest društava, no Kirin je iznenada, bez ikakva stvarna razloga, 28. kolovoza 2006. godine donio odluku o poništavanju tog natječaja.

Kad su istražitelji u USKOK-u pitali Nevenku Jurak o pojedinostima izvlačenja novca iz MUP-a, rekla im je da vjeruje da je Kirin poništio natječaj samo zato da bi ona dobila posao koji joj je bio obećan.

Da je tome tako, govori podatak da je Kirin 16. travnja 2007. godine povećao vrijednost kampanje za sigurnost prometa na 16.124.000 kuna, a već za tjedan dana, 24. travnja 2007. godine, donio je odluku da se prihvaća ponuda Fimi medije od 16.123.977,50 kuna.

U sklopu te ponude bilo je navedeno da je samo za televizijske kampanje predviđeno 10.177.000 kuna, a na kraju su sve tri televizijske kuće ispostavile račun od 4.705.220,32 kuna. Razlika je gotovo 5,5 milijuna kuna, a kako se unaprijed predvidjelo, otišla je Fimi mediji. No kada je cijeli posao promidžbene kampanje za sigurnost cestovnog prometa zaključen, na račun tvrtke Nevenke Jurak iz MUP-a bilo je isplaćeno čak 17,2 milijuna kuna, piše Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi