GEOPOLITIČKA SLAGALICA

Kinezi su poslali brodove u Hrvatsku kao odgovor na američke u Pacifiku

04.06.2015 u 07:00

  • +7

Uplovljavanjem u ratnu luku Lora započeo prvi posjet Ratne mornarice NR Kine

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti kineski ratni brod, točnije njih čak tri, fregate Linyi i Weifang te logistički brod Weishanhu usidrili su se u hrvatskoj luci Lora u Splitu. Kineski vojni posjet Hrvatskoj dolazi u pomalo neugodnom trenutku sve napetijih odnosa između službenog Pekinga i Washingtona. Kina je prošlog tjedna čak zaprijetila SAD-u ratom ako se ne prestane miješati u njene teritorijalne sporove sa susjedima

Kako je Hrvatska članica NATO-a i time čvrsta američka saveznica, nije nam svejedno kako se na taj posjet gleda u Washingtonu i sjedištu NATO-a u Bruxellesu. S druge strane, Hrvatske je neovisna zemlja u krizi koja očajnički treba investicije za svoju posrnulu ekonomiju i može slobodno, dok nije ratno stanje, odlučivati o tome kome će pružiti gostoprimstvo u svojim lukama.

Analitičar za međunarodne odnose i sigurnost Dario Kuntić kaže da je kineski vojni posjet Hrvatskoj dio novog kineskog globalnog pozicioniranja na Mediteranu. 'Možemo ga tumačiti i kao odgovor na pojačanu američku nazočnost na Pacifiku', smatra Kuntić. Skupina kineskih ratnih brodova u Split je doplovila nakon velikih manevarskih vježbi s ruskom ratnom flotom u Mediteranu.

'Činjenica je da Kina nema aspiracije za globalnim pozicioniranjem kao SAD, ali kao velika sila mora biti sposobna štititi svoje interese u zonama od većeg ili manjeg interesa', kaže Kunić i dodaje da je Kina prvenstveno fokusirana na Pacifik i dva svoja mora – Južno kinesko i Istočno kinesko more.

Analitičar naglašava da je to jedan od načina na koje se ponašaju velike sile. 'Moraju se pokazati sposobnima braniti svoje interese daleko od kuće', kaže. Ipak, Kinezi se na području Sredozemlja još uvijek ne mogu natjecati s velikim europskim silama i SAD-om. Nazočnost Kine na Mediteranu, nastavlja objašnjavati, dio je zaštite kineskih interesa na Bliskom istoku i sjeveru Afrike te učenja ponašanja u humanitarnim misijama, u čemu do sada nisu imali mnogo iskustva, te u zaštiti gospodarskih interesa. 'Naime nakon kriza u Libiji i Jemenu bili su prisiljeni organizirati evakuacije svojih državljana', kazao je analitičar za sigurnost.

Gdje je u toj priči Hrvatska?

Hrvatska je, mišljenja je Kuntić, interesantna Kini zbog povoljnog geografskog položaja i mogućnosti plasmana proizvoda. 'Kako imamo dobre diplomatske odnose i s obzirom na gospodarsku situaciju, došlo je do dogovora da kineski brodovi pristanu u luku Lora', kaže Kuntić. Naravno, Hrvatska vidi priliku da, s obzirom na loše gospodarsko stanje, profitira kroz neki oblik ekonomske suradnje.

'Što se tiče NATO-a, na nekoj razini će se spomenuti dolazak kineskih brodova u Hrvatsku, ali dok je mirna atmosfera, nitko se neće previše uzbuditi zbog toga', smatra Kuntić.

Hrvatska, nastavlja, želi privući investitore iz svijeta i u našem je interesu da privučemo i kineske investitore. 'Bilo bi super da uspijemo dogovoriti jedan ili dva projekta novog Puta svile', nada se analitičar. Radi se o, naglašava, projektima vrijednim milijarde dolara, a Kinezi će investirati u infrastrukturne i razvojne projekte u zemljama koje se nalaze na trasi nekadašnjeg Puta svile. To konkretno znači gotovo cijelu središnju Aziju od Kine pa do Europe. Kinezi, objasnio je, svoj interes u tim projektima vide u izvozu svojih roba te širenju investicija i njihovom privlačenju u Kinu. I tako se Hrvatska u igrama moći velesila nastoji izboriti za svoj dio kolača.