izjava oko krima

Kineski veleposlanik šokirao: Zemlje bivšeg SSSR-a nemaju status u međunarodnom pravu

23.04.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Francuska i baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva izrazile su u nedjelju zapanjenost komentarom kineskog veleposlanika u Parizu koji je doveo u pitanje suverenitet bivših sovjetskih zemalja poput Ukrajine

Na pitanje je li Krim dio Ukrajine ili ne, kineski veleposlanik Lu Shaye za francusku televiziju izjavio je u petak da je Krim bio dio Rusije te da ga je bivši sovjetski čelnik Nikita Hruščov ponudio Ukrajini.

"Zemlje bivšeg SSSR-a nemaju stvarni status u međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi materijalizirao njihov suvereni status", dodao je Shaye. Francuska je u nedjelju odgovorila izrazivši "punu solidarnost" sa svim pogođenim savezničkim zemljama za koje je rekla da su stekle svoju neovisnost "nakon desetljeća tlačenja".

"Konkretno, Ukrajina je međunarodno priznata unutar svojih granica, uključujući Krim, 1991. godine. Priznala ju je cijela međunarodna zajednica, uključujući Kinu", rekao je francuski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. Glasnogovornik je dodao da će službeni Peking morati razjasniti odražavaju li ovi komentari stav cijele zemlje ili ne. Tri baltičke države, koje su bile dio Sovjetskog Saveza, reagirale su na jednak način kao i Francuska. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

  • +3
Ukrajinska vojska u regiji Donjeck Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia