MODERNIZACIJA PARTIJE

Kineski komunisti uvode 11 glasnogovornika

30.06.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Komunistička kineska partija, koja sutra slavi 89 godina postojanja (na vlasti je od 1949. godine), predstavila je danas pred domaćim i stranim novinarima veliku novost u djelovanju: 11 glasnogovornika

Devet muškaraca i dvije žene odsad će predstavljati odluke najvažnijih tijela stranke kao što je Disciplinska komisija, zadužena za istraživanja slučajeva korupcije ili Ured za međunarodne odnose, koji je pripremio jučer potpisan trgovački ugovor s Tajavanom, što se smatra povijesnim činom nakon šest desetljeća ljutog rivalstva s tim otokom.

Znakovi su to otvaranja zemlje za koju 'Reporteri bez granica' kažu da je riječ o pravom zatvoru za novinare i blogere. Ta organizacija u izvještaju za 2009. ističe činjenicu da Kina drži zatvorenima 30 profesionalnih novinara i 57 blogera.

Ipak, odnosi Kine i velikih informativnih korporacija kao što je Google, napeti su i podsjećaju na igru mačke i miša. Google nastavlja s petomjesečnim pokušajima da razbije lanac cenzure koji u Kini onemogućava slobodno djelovanje te kompanije koja pak ne želi zaoštriti odnose u strahu od gubitka 400 milijuna kineskih korisnika.

Do sada, kineski komunisti vrlo su rijetko organizirali press konferencije. Uglavnom je sa stranim novinarima komuniciralo Ministarstvo vanjskih poslova preko svojih triju glasnogovornika koji su organizirali dvije presice na tjedan plus još jednu na mjesec koju je organiziralo Ministarstvo trgovine.

Odluka o uvođenju glasnogovornika Komunistička partija donosi godinu dana nakon što je premijer Wen Jiabao obećao veću pažnju u radu njegove vlade prema novinarima.