ukinuto ograničenje

Kineske turističke grupe mogu ponovno putovati u SAD i Australiju

10.08.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Kina je ukinula pandemijsko ograničenje za grupna putovanja svojih građana za više zemalja, uključujući ključna tržišta poput SAD-a, Japana, Južne Koreje i Australije, što će potencijalno koristiti njihovoj turističkoj industriji.

Odluku o tome objavilo je u četvrtak kinesko ministarstva kulture i turizma, a stupa na snagu odmah.

Prije pandemije kineski turisti trošili su u inozemstvu više od turista iz bilo koje druge zemlje, pri čemu je njihova inozemna turistička potrošnja u 2019. godini dosegnula ukupno 255 milijardi dolara. Grupna putovanja čine otprilike 60 posto tog iznosa.

Od početka pandemije odsustvo kineskih turista dovelo je do financijskih problema za mnoga poduzeća ovisna o turizmu diljem svijeta.

Njemačka i Velika Britanija također su među zemljama za koje su ograničenja ukinuta, no Kanada, koja je u posljednje vrijeme imala posebno napete političke odnose s Kinom, nije maknuta s liste ograničenja putovanja.

To je već treći popis zemalja za koje je Kina odobrila grupna turistička putovanja. U siječnju je odobrenje uključivalo 20 zemalja poput Tajlanda, Rusije, Kube i Argentine. U ožujku je odobrenje dobilo 40 zemalja, među njima Nepal, Francuska, Portugal i Brazil.

Kina nikad nije objasnila svoj pristup postupnog odobravanja, ali analitičari su primijetili da su zemlje kojima je trebalo vremena da dobiju odobrenje imale više političkih ili trgovinskih napetosti s tim drugim po veličini svjetskim gospodarstvom.

Najnoviji potez pozdravili su japanski premijer Fumio Kishida, kao i južnokorejski i australskih ministri turizma, koji su ocijenili da će to potaknuti njihova gospodarstva. „Ovo je još jedan pozitivan korak prema stabilizaciji našeg odnosa s Kinom”, rekao je australski ministar trgovine i turizma Don Farrell.