izvedena pred sud

Kineska #MeToo aktivistkinja optužena za subverziju

22.09.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Vodeća aktivistkinja u kineskoj verziji #MeToo pokreta u petak je izvedena pred sud zbog optužbe o subverziji, prenosi nekoliko diplomata i glasnogovornik skupine koja poziva na njeno oslobađanje

Novinarka i feministkinja Huang Xueqin je uz aktivista za radnička prava Wanga Jianbinga pred sudom u Guangzhouu zbog „poticanja subverzije državne vlasti“, objavio je glasnogovornik organizacije Free Haung Wueqin and Wang Jianbing.

Diplomati iz sedam zapadnih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku i Nizozemsku, pokušali su ući u sudnicu kao promatrači, no to im nije dopušteno.

„Nitko ne bi smio biti uhićen i optužen zbog prakticiranja svojih temeljnih prava“, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

„Izravno smo u nekoliko prilika izrazili našu zabrinutost kineskim vlastima“, dodaje se.

Dvojac je uhićen 19. rujna 2021. u južnom gradu, gdje im se i sudi. Optužba o „poticanju subverzije državne vlasti“ često se koristi u Kini protiv disidenata, a nosi maksimalnu kaznu zatvora do pet godina, osim ako se osumnjičenici smatraju predvodnicima subverzije te su počinili „ozbiljne zločine“.

Huang je dan prije uhićenja trebala otputovati u Britaniju na diplomski studij u Sussexu, pod stipendijom britanskih vlasti.

Ta neovisna novinarka koja je pratila kineski #MeToo pokret, kao i prosvjede 2019. u Hong Kongu, već je bila uhićena krajem te godine i provela je u zatvoru tri mjeseca.

Glasnogovornik kampanje za njeno oslobađanje tvrdi da su optužbe o subverziji protiv nje i Wanga podignute zbog organiziranja okupljanja mladih Kineza na kojima se često raspravljalo o socijalnim pitanjima.

Glasnogovornik je rekao da su nekoliko mjeseci proveli u samici te su bili mučeni. Policija nije odgovorila na te tvrdnje.

„Njihove obitelji su iznimno zabrinute za njih. Stalno ih posjećuje te im prijeti policija, pa se boje govoriti ili stupiti u kontakt s ljudima u inozemstvu“, dodao je glasnogovornik.