LJUDSKA PRAVA

Kina želi Ujgure iz Guantanama

05.02.2009 u 14:41

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak ponovila da se protivi izručenju 17 kineskih Ujgura u treće zemlje, što su zatražile neke udruge za zaštitu ljudskih prava, nakon što bude raspušten američki zatvorenički centar Guantanamo na Kubi

"Očekujemo da će zainteresirane strane primjereno riješiti taj problem uz poštivanje međunarodnih prava", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu.

Rekla je da se Peking u nekoliko puta usprotivio izručenju kineskih državljana u treće zemlje.

Organizacija Amnesty International pozvala je u srijedu Kanadu da američkom predsjedniku Baracku Obami predloži prihvat kineskih državljana, muslimanskih Ujgura

Obama je odlučio u roku od godinu dana zatvoriti logor te sada Washington traži države koje bi primile zatočenike, poglavito one kojima u njihovim domovinama prijeti progon i mučenje.

U Guantanamu zatočeni Ujguri, njih 17, žale se da su u domovini žrtve represije kineskih vlasti.

U kineskoj pokrajini Xinjiang, velikom području uz središnju Aziju, živi 8,3 milijuna Ujgura, a neki od njih optužuju Peking da nad njima provodi političku i vjersku represiju.

Peking optužuje Islamsku stranku istočnog Turkestana, koja teži proglasiti neovisnu državu Xinjiang, da stoji iza napada u toj regiji izvedenih tijekom Olimpijskih igara u kolovozu 2008.