REKONSTRUKCIJA VLADE

Kina suzbija korupciju rezanjem ministarstava

10.03.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Kina je u nedjelju objavila plan restrukturiranja vlade prema kojem smanjuje broj ministarstava za dva i smješta moćno ministarstvo željeznica u okvire drugoga dok novi čelnici nastoje ojačati učinkovitost i suzbiti korupciju u zemlji

Ova reforma označava najveće smanjenje broja ministarstava od 1998. kada je tadašnji premijer Zhu Rongji izvršio preustroj Državnog vijeća, a podudara se sa sve većom javnom zabrinutošću zbog transparentnosti i birokratskog dupliranja.

Vlada će Povjerenstvo za planiranje obitelji, agenciju koja nadzire spornu politiku jednog djeteta, spojiti s ministarstvom zdravstva te ojačati ovlasti tijela za kontrolu hrane i lijekova, stoji u vladinu izvješću objavljenom tijekom godišnjeg zasjedanja parlamenta.

'Brojni operativni, organizacijski i problemi podjele rada postoje sada u minsitarstvima Državnog vijeća', rekao je glavni tajnik vijeća Ma Kai u govoru o planu reformi Nacionalnom narodnom kongresu.

Dodao je kako 'kršenje dužnosti, korištenje položaja za vlastiti probitak i korupcija' nisu učinkovito suzbijeni.

Budući kineski predsjednik Xi Jinping i budući premijer Li Keqiang preuzimaju svoje nove funkcije po okončanju godišnjeg kongresa sljedećeg tjedna.

Ministarstvo željeznica i Povjerenstvo za planiranje obitelji su posebno nepopularni i njihova se reforma očekivala.

Minstarstvo željeznica je imalo brojne probleme posljednjih godina među kojima i velike dugove nastale financiranjem željezničkih linija velikih brzina, gubitke i zloporabe.

Željeznica će biti uklopljena u ministarstvo transporta, a vlada je obećala otvoriti je privatnim investitorima.

Dužnosnici za planiranje obitelji poznati su po prisiljavanju žena na pobačaje kako bi se postigli državni ciljevi u natalitetu.

Prema izvješću planiranje obitelji se mora nastaviti na temelju stabilnih i niskih stopa nataliteta, ali politike moraju biti unaprijeđene.