više od 40 država

Kina: Susret u Džedi učvrstio je međunarodni konsenzus o mirnom rješenju za Ukrajinu

07.08.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da su međunarodni razgovori u Saudijskoj Arabiji tijekom vikenda na temu pronalaska mirnog rješenja za rat u Ukrajini pomogli u 'konsolidaciji međunarodnog konsenzusa'

Više od 40 država, uključujući Kinu, Indiju, SAD i europske zemlje, no ne i Rusiju, sudjelovali su u razgovorima u Džedi koji su završili u nedjelju.

Kina je tamo poslala svog posebnog izaslanika za euroazijska pitanja, bivšeg veleposlanika u Rusiji Lija Huija, koji je u svibnju posjetio šest europskih prijestolnica kako bi pronašao zajednički temelj za potencijalno političko rješenje sukoba.

Li je imao „opsežne kontakte i komunikacije sa svim strankama o političkom rješenju ukrajinske krize, saslušao je mišljenja i prijedloge svih strana te je dodatno konsolidirao međunarodni konsenzus”, priopćilo je kinesko ministarstvo.

„Sve strane su pozitivno komentirale Lijevu prisutnost te su u potpunosti podržale pozitivnu ulogu Kine pri posredovanju u mirovnim razgovorima”, dodaje se u priopćenju.

Kina će nastaviti jačati dijalog na temelju svog mirovnog prijedloga od 12 točaka te „akumulirati međusobno povjerenje”, dodaje se.

Prisutnost Pekinga na razgovorima signalizira potencijalni pomak u pristupu Kine prema ruskoj agresiji, no ne i potpuno napuštanje podrške Moskvi, smatraju analitičari.

Kina je odbila osuditi Rusiju zbog invazije. Ponudila je svoj mirovni plan koji je naišao na mlake reakcije u Kijevu i Moskvi, a SAD i NATO bili su skeptični.

Dvodnevni susret u Džedi bio je pokušaj Ukrajine da stekne podršku dalje od svojih zapadnih saveznika, među državama globalnog juga koje zasad nisu htjele zauzeti stranu u ratu.