KIBERNETIČKI NAPADI

Kina snažno reagirala na američke i britanske sankcije: 'Čisto političko manevriranje'

26.03.2024 u 12:28

Bionic
Reading

Kina je u utorak pozvala SAD i Veliku Britaniju da prestanu politizirati pitanje kibernetičke sigurnosti, klevetati i blatiti Kinu te joj nametati jednostrane sankcije

"To je čisto poliičko manevriranje SAD-a i Velike Britanije kako bi preispitali navodne kineske kibernetičke napade i uveli sankcije kineskim fizičkim i pravnim osobama", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian na redovnom brifingu za novinare. "Kina izražava snažno nezadovoljstvo tim potezima i snažno im se protivi", dodao je.

Američki i britanski dužnosnici u ponedjeljak su podigli optužnice, nametnuli sankcije i optužili Peking za navodnu široku operaciju kibernetičke špijunaže milijuna ljudi. Američke i britanske vlasti hakersku su skupinu nazvale napredna skupina stalne prijetnje 31 ili "APT31", nazvavši ju ogrankom kineskog ministarstva državne sigurnosti.

Kinesko veleposlanstvo u Londonu nazvalo je optužbe "potpuno izmišljenim i zlonamjernim klevetama".

"Ranije je Kina dala tehnička pojašnjenja i odgovore na informacije o tzv. APT31 koje je dostavila britanska strana. To jasno pokazuje da su dokazi britanske strane nedostatni, a relevantnim zaključcima nedostaje profesionalnost", rekao je Lin. "Nažalost, otad nismo primili odgovor britanske strane", dodao je.

Britanija je također optužila kineske hakere za pokušaj provale u račune e-pošte britanskih političara koji su bili kritični spram Kine.

Lin je rekao da je Kina uputila formalne izjave svim relevantnim stranama, "i da će poduzeti potrebne mjere za zaštitu legitimnih prava i interesa Kine".

Nekoliko drugih zemalja također je iznijelo optužbe protiv Kine za hakiranje i kibernetičke napade, koje je Kina negirala. U utorak je novozelandska vlada priopćila da je izrazila zabrinutost kineskoj vladi zbog umiješanosti u hakiranje novozelandskog parlamenta 2021 uz podršku vlasti. Ranije ove godine, Sjedinjene Države priopćile su da su pokrenule operaciju za borbu protiv sveprisutne kineske operacije hakiranja koja je ugrozila tisuće uređaja povezanih na internet.