KI BI DA BI

Kina poziva Vatikan da prekine veze s Tajvanom

14.03.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak priopćila da se nada poboljšanju odnosa s Rimokatoličkom crkvom, dan nakon što je izabran novi papa, ali je istaknula da Vatikan mora poduzeti inicijativu i okončati diplomatske odnose s Tajvanom

Osam do 12 milijuna katolika u Kini podijeljeno je između kineske državne katoličke crkve koja je pod kontrolom komunističke partije i koja ustoličuje biskupe bez odobrenja Vatikana, i zabranjene katoličke crkve odane Vatikanu, koju nazivaju 'tihom crkvom'.

Kina je prekinula diplomatske odnose s Vatikanom ubrzo nakon što su komunisti došli na vlast 1949., te traži od Vatikana da prekine veze s Tajvanom, kojega Peking smatra otcjepljenom pokrajinom.

'Mi smo iskreni u želji za poboljšanjem odnosa', rekla je novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying i čestitala na izboru novom papi Franji.

Međutim, Vatikan se 'mora prestati miješati u unutarnje poslove Kine, uključujući miješanje u ime vjere', rekla je Hua dodajući da Sveta Stolica mora poništiti diplomatsko priznanje Tajvana.

'Nadamo se da će Katolička crkva pod vodstvom novog pape moći raditi zajedno s Kinom i stvoriti povoljne uvjete za poboljšanje odnosa', kazala je.

Njezina izjava potvrdila je stajalište Kine da Vatikan i papa Franjo moraju napraviti prvi korak.

Tajvan je sa svoje strane priopćio kako vjeruje da će se produbiti njegovo vjersko, akademsko i kulturno partnerstvo s Vatikanom pod vodstvom novog pape.

Bivši papa Benedikt ohrabrivao je pomirenje između državne crkve i 'tihe crkve'.