JUŽNO KINESKO MORE

Kina oštro reagirala na izjave SAD-a i Japana

01.06.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Kina je oštro reagirala u nedjelju na 'provokativne' izjave japanskog premijera Shinza Abea i američkog ministra obrane Chucka Hagela o tome da Peking provodi 'destabilizirajuće aktivnosti' u Južnom kineskom moru

Zamjenik načelnika glavnog stožera kineske vojske Wang Guanzhong rekao je sudionicima foruma o sigurnosti u Singapuru da su izjave japanskog i američkog dužnosnika 'neprihvatljive'.

Wang je rekao da su optužbe bile daleko teže od onoga što je Peking mogao očekivati. 'Govor (Hagela) je bilo pun hegemonističkih komentara, prijetnji i zastrašivanja', kazao je Wang.

Američki ministar obrane optužio je u subotu Kinu da poduzima 'jednostrane korake' i time destabilizira situaciju u Južnom kineskom moru. Pritom je upozorio da SAD neće ostati pasivan u slučaju da bude ugrožen svjetski poredak.

Odnosi Vijetnama i Kine zaoštreni su proteklih dana nakon potapanja vijetnamskog ribarskog broda nedaleko od kineske naftne platforme postavljene u Južnom kineskom moru, u području na koje pravo polažu i Hanoi i Peking.

Japanski premijer je govorio u subotu o spornom teritoriju otoka u Aziji i ponovio je japanske teritorijalne pretenzije na godišnjem azijsko-pacifičkom forumu o sigurnosti. Japan i Kina spore se oko otoka u Istočnom kineskom moru. Na otoke koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoju, pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

'Kinesko izaslanstvo smatra da su izjave Abea i Hagela provokativni čin usmjeren protiv Kine', izjavio je Wang. On je naglasio da je tako nešto 'nedopustivo'. Također je rekao da vjeruje da su njihove izjave koordinirane i da se Abe i Hagel 'međusobno ohrabruju i podržavaju'.