CIPELARENJE U CAMBRIDGEU

Kina nezadovoljna zbog bacanja cipele na premijera

03.02.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Kina je izrazila duboko nezadovoljstvo britanskoj vladi nakon što je na kineskog premijera Wena Jiabaoa bačena cipela tijekom predavanja u Cambridgeu, objavljeno je u utorak

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova naglašava, međutim, da bilateralni odnosi neće patiti zbog tog incidenta.

'Kineska strana izrazila je duboko nezadovoljstvo glede tog prijezira vrijednog incidenta', kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu u priopćenju.
'Britanska strana izrazila je duboko žaljenje i rekla da će ta osoba biti kažnjena prema zakonu', dodao je glasnogovornik.

Kineski službeni mediji na izgred u Cambridgeu u utorak nisu potrošili ni slova.

Neimenovani prosvjednik cipelom je gađao kineskog premijera dok je u ponedjeljak držao govor o globalnoj ekonomiji na britanskom Sveučilištu Cambridge. Cipela je pala na pozornicu, oko metar od Wena.

Prosvjednika su odmah ščepali pripadnici snaga sigurnosti, a dok su ga vodili iz prostorije viknuo je: 'Kako se sveučilište može prostituirati pozivajući ovakvoga diktatora?'. Wen je nekoliko trenutaka oklijevao, a zatim nastavio govor.

Prosvjednik je inspiraciju očito dobio od iračkog novinara koji je u prosincu u Bagdadu dvjema cipelama gađao američkog predsjednika George W. Busha.