NADOLAZEĆI SUSTAVI

Kinezi predstavili lanser rojeva dronova koji se smatraju prevagom u budućim sukobima, pogledajte i zašto

09.11.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Među nekoliko intrigantnih koncepata i tehnologija predstavljenih na upravo započetoj izložbi kineske vojne tehnologije Zhuhai Air Show posebno se ističe lanser rojeva dronova kojeg je razvila tvrtka China Ordnance Equipment Group (COEG). Prema navodima COEG-a, nadolazeći sustav će funkcionirati kao manji, iznimno mobilni bacač 18 bespilotnih letjelica koje su dostupne u varijantama za prikupljanje informacija i napade po određenim ciljevima, a koje dolaze u pojedinačnim lansirnim spremnicima za jednostavno ponovno punjenje. Donosimo više o revolucionarnom sustavu koji bi mogao izmijeniti situaciju na bojnim poljima budućnosti

Novi sustav je predstavljen na kineskoj državnoj televiziji CCTV uoči zrakoplovnog sajma Zhuhai Air Show koji je svečano otvoren u utorak, a trajat će do nedjelje. U izvješću CCTV-a ističe se kako će se COEG-ov sustav koristiti za nadzor i kontrolu bojišnice, procjenu štete i precizne napade na kopnene snage, laka oklopna vozila, jednostavne utvrde i druge ciljeve visoke vrijednosti poput radara. Prema navodima kineske televizije, sustav je montiran na kamion koji se može prilagoditi različitim terenima, međutim izvješće ne precizira detalje o vozilu i tehnologijama koje su bile ili će tek biti integrirane u njega.

Snimka CCTV-a je pokazala dva neidentificirana modela tzv. lutajućeg streljiva koje bi sustav mogao lansirati. Jedan od njih se mogao vidjeti prikazan pokraj vozila s raširenim krilima, dok je drugi stršio iz lansirne cijevi sa sklopljenim krilima. Prema objavljenim snimkama, dron naoružan lutajućim streljivom ima i kardansku senzorsku kupolu na nosu koja omogućuje daljinski video prijenos za izviđanje i ciljanje.

Kineski rojevi dronova Izvor: Screenshot / Autor: CCTV

Stručnjaci vjeruju da bi rojevi dronova natovareni bojnim glavama i elektroničkim uređajima poput kamera i ometača bili idealni za napade na složene skupove ciljeva. Vojni analitičari podsjećaju da je slična kineska tehnologija po prvi put testirana prije dvije godine kada su korištene izviđačke bespilotne letjelice lokalne proizvodnje tipa CH-901 koje se mogu pretvoriti u manje krstareće rakete ili samoubilačke dronove.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CCTV

Kineska akademija za elektroniku i informacijsku tehnologiju je u zajedničkom testiranju s državnom tvrtkom China Electronics Technology Group Corporation prije dvije godine koristila 6x6 inačicu lakog taktičkog vozila Donfeng Mengshi s nevjerojatnih 48 lansirnih cijevi postavljenih na vozilo. Međutim, stručnjaci ukazuju da se sposobnosti rojeva dronova još uvijek istražuju, integriraju i ovladavaju.

Prošlog mjeseca je kinesko ratno zrakoplovstvo objavilo kako planira udruživanje letjelica s posadom i besposadnih rojeva. Prema izvješćima kineske vojske, bombarder H-6K je lansirao četiri bespilotne letjelice LJ-1 koje su dizajnirane za korištenje kao zračne mete. Također kruže nagađanja da Peking namjerava integrirati svoj borbeni avion J-20 s bespilotnim letjelicama. Valja napomenuti kako se rojevi dronova, osim iz kopnenih vozila, helikoptera i aviona, mogu lansirati s amfibijskih desantnih brodova što proširuje mogućnosti na sve rodove vojske.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Thomas Ybh

Uvođenje rojeva dronova prihvatila je i američka vojska koja je u rujnu ove godine simulirala napad rojevima kvadrikoptera natovarenih eksplozivom. U Nacionalnom središtu za obuku američke vojske ističu da će dronovi u idućim bitkama biti jednako važni kao topništvo danas.