potaknuti pregovore

Kina i Rusija predlažu ukidanje nekih sankcija protiv Sjeverne Koreje

17.12.2019 u 08:59

Bionic
Reading

Kina i Rusija u ponedjeljak su predložile Vijeću sigurnosti UN-a ukidanje nekih sankcija protiv Sjeverne Koreje, prema nacrtu rezolucije koji je vidio Reuters, no SAD smatra da je prerano za takav potez

Rusija kaže da je cilj toga prijedloga potaknuti pregovore Washingtona i Pjongjanga. Rezolucija obuhvaća izuzeće od sankcija nekih sjevernokorejskih izvoznih proizvoda te ukidanje zabrane rada sjevernokorejskih državljana u inozemstvu.

Nije još poznato kada će dvije zemlje tražiti da se o njihovu prijedlogu glasa.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova uz uvjet da nijedna od stalnih članica Vijeća ne uloži veto.

"Ne požurujemo stvari", kazao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia za Reuters, dodajući da će pregovori s drugim članicama Vijeća započeti u utorak.

Dvije zemlje predlažu ukidanje sankcija koje nisu izravno povezane sa sjevernokorejskim nuklearnim programom, nego s humanitarnim pitanjima.

Dužnosnik američkog ministarstva vanjskih poslova kazao je kako još nije vrijeme za razmatranje ukidanja sankcija jer Sjeverna Koreja prijeti sve snažnijim provokacijama, odbija pregovarati o denuklearizaciji i nastavlja održavati svoj program razvoja oružja za masovno uništavanje i balistički raketni program.