PEKING OPTUŽUJE

Kina: Amerika smišljeno destabilizira Aziju!

31.03.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Kina je priopćila u četvrtak da je suočena sa sve nestabilnijom azijskom regijom gdje je SAD proširio svoj utjecaj naglasivši da se bolji vojni odnosi između Pekinga i Washingtona i dalje mogu temeljiti samo na uzajamnom poštivanju interesa

Kineska Narodna oslobodilačka vojska izrazila je zabrinutost zbog američkih namjera u političkom dokumentu u kojemu se izlažu prioriteti rastućih kineskih vojnih snaga.

U 'bijeloj knjizi' navodi se da Kina želi izbjeći vojni sukob i da je usredotočena na rast svog gospodarstva, ali da širom regije vidi potencijalne sigurnosne izazove, od kojih su mnogi vezani za američku mrežu saveza i vojnih snaga diljem Azije.

'Duboke promjene javljaju se u azijsko-pacifičkom strateškom području. Relevantne velike sile povećavaju svoje strateško ulaganje', navodi se u 'bijeloj knjizi' kineske obrane za 2010. godinu, koja je, unatoč datumu, objavljena tek u četvrtak.

'SAD pojačava svoje regionalne vojne saveze i povećava svoje sudjelovanje u regionalnim sigurnosnim pitanjima', navodi se: 'Nepovjerenje u Kinu, miješanje i potezi protiv Kine koji dolaze izvana su u porastu.'

'Azijsko-pacifička sigurnost postaje sve zamršenija i nestabilnija', stoji u dokumentu. 'Međunarodno vojno nadmetanje i dalje je žestoko.'

Kina kaže da je svrha njezine bijele knjige ublažiti zabrinutost u drugim zemljama glede njezine vojne modernizacije. Prethodni takav dokument izdan je 2009.

Međutim, ni dokument ni novinska konferencija posvećena 'bijeloj knjizi' njemu nisu previše objasnili što Kina namjerava učiniti sa svojim rastućim vojnim proračunom.

Kineski vojni i politički izvori izjavili su da bi Peking mogao porinuti svoj prvi nosač zrakoplova 2011., godinu dana ranije nego što su očekivali američki vojni analitičari.

Ranije ovoga mjeseca Kina je objavila povećanje od 12,7 posto u svom vojnom proračunu za 2011.