NAPAD NA INSTITUCIJE

Rusi napali Kijev iranskim dronovima, iz ureda Zelenskog stigla poruka: 'Slabići'

14.12.2022 u 08:23

Bionic
Reading

Dvije upravne zgrade u ukrajinskome glavnom gradu Kijevu oštećene su u srijedu u napadu dronom, rekle su gradske vlasti te dodale da još nema informacija o mogućim žrtvama

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su protuzračni sustavi srušili 10 dronova Šahid iranske proizvodnje i da je bilo eksplozija u središnjoj gradskoj Ševčenkovoj četvrti gdje su sveučilišta, galerije i restorani.

"Vozila hitne pomoći su na putu", napisao je gradonačelnik na društvenoj mreži.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti informaciju.

Glavni grad i kijevska regija u 6 ujutro i dalje su bili pod zračnom opasnošću, više od dva sata nakon što su se sirene oglasile prvi put.

Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, nakon eksplozija u Kijevu napisao je na aplikaciji za poruke Telegram: "Slabići".

  • +19
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Od listopada Rusija redovito građa energetsku infrastrukturu u Ukrajini zbog čega su milijuni ljudi u mraku i bez grijanja.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je u utorak na rubu donatorske konferencije u Parizu da je ruska vojska u početku agresije štedjela infrastrukturu jer je vjerovala da će okupirati Ukrajinu, od čega je sada odustala.

Svakodnevni napadi izvode se s deset do 20 raketa, dronovima i topničkom paljbom, a bilo je i osam masovnih napada sa 70 do 100 raketa u isti mah, kojima je gađana isključivo energetska infrastruktura, rekao je Haluščenko.

Ukrajina je prije rata više od 60 posto struje dobivala iz nuklearnih elektrana, a tek 28 posto iz termoelektrana na ugljen i 5 do 6 posto iz hidroelektrana.

Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini organiziranoj u Parizu prikupljeno je u utorak gotovo milijardu eura donacija kako bi se stanovništvu pomoglo da prebrodi zimu u zemlji s infrastrukturom uništenom ruskim napadima.