N/A

Keksi s limunom, pistacijom i crnim maslinama

18.12.2009 u 10:45

Bionic
Reading

Keksi s limunom, pistacijom i crnim maslinama

SASTOJCI:

(za oko 40 keksa)
400 g glatkog brašna
¼ žličice svježe mljevenog papra
2 žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
100 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
3 žlice maslinovog ulja
2 jaja
125 ml mlijeka
korica dva limuna, naribana
150 g očišćenih pistacija
150 g crnih maslina, sitno nasjeckanih
1 jaje, razmućeno sa žlicom vode i malo soli, za premaz

PRIPREMA:

Stavite brašno, papar, prašak za pecivo i sol u zdjelu za mikser. Dodajte maslac i izmiješajte dok ne dobijete smjesu koja nalikuje na grube mrvice. U drugoj posudi razmutite jaja, maslinovo ulje i mlijeko. Postepeno ulijte tu smjesu na mrvice i miješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Umiješajte koricu limuna, pistacije i masline. Stavite tijesto na površinu posutu brašnom.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Nauljite lim ili masni papir maslinovim uljem. Razdijelite tijesto na 4 dijela. Oblikujte svaki u štruce oko 4 cm široke i 18 cm dugačke. Prebacite ih na lim s razmakom od najmanje 5 cm između njih. Prekrijte folijom i stavite u hladnjak 30 minuta. Premažite svaku štrucu razmućenim jajetom i pecite dok nisu zlatne boje i relativno tvrde na dodir, 30-40 minuta. Prebacite na rešetku da se malo ohlade i smanjite temperaturu na 120°C.

Nazubljenim nožem narežite štruce na dijagonalne ploške debljine oko 7 mm i dužine oko 8 cm te ih položite na lim s odrezanom stranom prema dolje u jednom sloju. Zatim ih okrenite na drugu stranu i pecite dok nisu suhe, oko 40 minuta.