SANKCIJE U SRBIJI

Kaznene prijave zbog prijetnji Paradi ponosa

01.10.2013 u 20:33

Bionic
Reading

Srbijanska policija identificirala je 39 osoba koje su, koristeći se društvenim mrežama, prijetile organizatorima Parade ponosa i protiv njih 18 podnijela kaznene prijave, izvijestila je u utorak Radiotelevizija Srbije (RTS), pozivajući se na izvore u MUP-u

Od 39 osoba, osam ih je iz Beograda, a trideset i jedna iz drugih gradova u Srbiji.

Parada ponosa zabranjena je u petak 27. rujna, manje od 24 sata prije nego je mimohod pripadnika LGBT zajednice trebao biti održan u središtu Beograda. Odluka je donijeta nakon trosatnog zasjedanja vladina ureda za koordinaciju sigurnosnih službi i procjene da bi bila ugrožena sigurnost sudionika, policije i građana Beograda.

Za osiguranje Parade je, navodno, bilo pripremljeno oko 6.500 policajaca u tri sigurnosna prstena.

Ovogodišnji Pride najavljen je prije godinu dana, nakon što ni 2012. srbijanske vlasti, također iz sigurnosnih razloga, nisu dopustile održavanje ove manifestacije na ulicama srbijanske prijestolnice. Tada su se aktivisti okupili i organizirali "Paradu iza zatvorenih vrata".

Skupina aktivista LGBT ove godine je ipak prošetala gradom u petak kasno navečer, u znak prosvjeda zbog zabrane, a mimohod je od središta grada do zgrade srbijanske vlade protekao bez incidenata.