UBIJENE STOTINE DUBROVČANA

Kaznena prijava za partizanske likvidacije

22.05.2009 u 10:17

Bionic
Reading

Dubrovački ogranak Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran podigao je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv više nepoznatih počinitelja zbog likvidacije stotina stanovnika Dubrovnika i okolice između 1943. i 1945. godine

'Tijela ubijenih nalaze na stratištima otoka Dakse, Jakljana, Mljeta i Korčule, kao i na užem dubrovačkom području, a kaznena prijava podnosi se protiv vlasti koja je činila teror nad nedužnim civilima', rekao je predsjednik dubrovačkog ogranka Hrvatskog domobrana Željko Kulišić.

U obrazloženju prijave navodi se da su 'prilikom ulaska partizanskih postrojbi u Dubrovnik, u listopadu 1944. godine, uslijedila brojna uhićenja građana, koji su otpremljeni i na Korčulu'.

'Osim onih koji su strijeljani na Daksi, za što je kaznena prijava već podnesena, dio uhićenih građana likvidiran je i na Korčuli', kaže Kulišić i dodaje da je ova tvrdnja 'potkrijepljena dokumentacijom koja je također adresirana na Županijsko državno odvjetništvo', piše Slobodna Dalmacija.

Uz napomenu da su 'jugokomunistička vojska i partizanski odredi počinili stravičan i nezapamćen zločin nad više stotina Hrvata, bez ikakvog kaznenog, sudskog postupka', podnositelji prijave predlažu i 'pokretanje postupka ekshumacije posmrtnih ostataka smaknutih na području Korčule – jame Vranina, Šibalove noge te Bultina'.

Iako su već desetljećima poznate lokacije mnogih partizanskih stratišta, ovo se pitanje prvenstveno aktualiziralo šokantnim otkrićem Barbarinog rova u Hudoj jami u Sloveniji.