ISTEKAO ROK ZA ČLANOVE NO-A

Kazne samo onima koji nisu ništa napravili

premijerka Jadranka Kosor pozdravlja se sa dubrovackim trubadurom Djelom Jusicem

premijerka Jadranka Kosor pozdravlja se sa dubrovackim trubadurom Djelom Jusicem

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubasic

Vladine odluke se moraju poštovati, a tko ne može pratiti naš tempo, morat će dati šansu drugima. O svemu će se više znati nakon sastanka s predstavnicima nadzornih odbora trgovačkih društava koji ću imati ovoga tjedna, kako bismo utvrdili trenutno stanje, rekla je premijerka Jadranka Kosor u Dubrovniku, gdje je položila kamen temeljac za gradnju prve faze sveučilišnog kampusa

DUBROVNIK - Premijerka je to odgovorila novinarima koji su je podsjetili da je prošlo više od 10 dana od kada je najavila kazne za ministre i državne predstavnike u nadzornim odborima gubitaša. Dodala je i kako 'nije govorila o ministrima, već o članovima nadzornih odbora, tj. trgovačkim društvima pretežno u državnom vlasništvu, onima koji nisu obavili posao kako treba', piše Jutarnji list.

'Tada sam govorila o onim trgovačkim društvima koja nisu učinila ono što je vlada od njih tražila, u smislu štednje i poboljšanja likvidnosti', kazala je Kosor, koja je na konkretan upit hoće li biti kažnjeni predstavnici države u neposlušnim državnim tvrtkama samo poručila: 'Sve piše u zaključku sa sjednice Vlade.'

Vlada je, podsjetimo, na sjednici 20. kolovoza dala dodatni desetodnevni rok za donošenje mjera povećanja likvidnosti i smanjenje plaća predsjednika i članova uprava trgovačkih društava u državnom vlasništvu koja to još nisu učinila, poručivši kako će u protivnom smijeniti predstavnike države u nadzornim odborima. Kosor je tada izvijestila da probleme s likvidnošću imaju Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice i Vijesnik.

Proslavljeno koljeno  

Jadranka Kosor nevoljko se, na pitanje novinara, osvrnula na činjenicuda u nedjelju nije bila na Kornatima. Njezin izostanak sa službenekomemoracije ministar Božidar Kalmeta opravdao je bolešću. Premijerkunavodno već nekoliko dana boli koljeno pa bi joj uspon na Kornat biopretežak. 'Ja sam počast žrtvama odala dan prije... Mislim da ovo višenema smisla. Mislim da vam ne moram pokazivati koljeno', rekla jepremijerka, koja je u Dubrovniku više od 40 minuta, dobro raspoložena, stajala na nogama, pišu 24sata.

Da se vladine odluke moraju poštivati poručila je i vezano uz najavljeno 10-postotno smanjenje plaća zaposlenih u javnim i državnim službama, zbog kojeg negoduju iz Hrvatske udruge sindikata. Na upit što će biti s dugovima Ine, rekla je kako 'taj model mora pronaći Ina'. 'Na tome ću inzistirati, a to znaju i gospoda u Ini. Problem se mora riješiti do donošenja državnog proračuna za 2010. godinu', poručila je Kosor.

Premijerka je danas u Dubrovniku položila kamen temeljac za gradnju prve faze sveučilišnog kampusa u Dubrovniku, koja počinje rekonstrukcijom središnje zgrade kompleksa stare bolnice na Boninovu.

Najavivši da će početkom 2011. godine prisustvovati i obilježavanju završetka radova predviđenom za 18 mjeseci, Kosor je izrazila nadu 'da će se do tada, za planiranih 20 posto, uvećati i broj visokoobrazovanih u Hrvatskoj'. 'Vlada će i dalje snažno podupirati znanost i obrazovanje, u koje je od 2004. godine, uloženo dodatnih 4,5 milijardi kuna', dodala je.

Za adaptaciju, rekonstrukciju, a potom i opremanje devastirane, središnje zgrade stare bolnice nadomak povijesne jezgre, ukupne površine 5600 kvadrata - koju je na korištenje Sveučilištu u Dubrovniku ustupila Županija dubrovačko-neretvanska - Ministarstvo znanosti osigurali su 98 milijuna kuna, na što je podsjetio dubrovački rektor prof. dr. Mateo Milković.

'Građevinsko – obrtnički radovi povjereni su GP-u Dubrovnik, a koštat će 60 milijuna kuna. Po završetku obnove zdanja sagrađenog krajem 19 i početkom 20 stoljeća, čija će izvorna, kamena pročelja u potpunosti zadržati izvorni oblik, useljavaju studenti restouracije, komunikologije i ekonomije, te novih studija glazbene i likovne akademije', kazao je Milković.

Okupljene su pozdravili i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a svečanom obilježavanju početka radova na kampusu uz ministre Radovana Fuchsa, Damira Bajsa i Boža Biškupića, prisustvovali su brojni uzvanici i gosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi