SKANDAL U AFGANISTANU

Karzaijevi ljudi su na platnom popisu CIA-e

27.08.2010 u 09:44

Bionic
Reading

CIA plaća velik broj dužnosnika u administraciji afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, objavio je u petak The Washington Post.

Pozivajući se na sadašnje i bivše američke dužnosnike, list navodi da je u mnogim slučajevima riječ o dugotrajnoj suradnji kako bi agencija imala izvore informacija iz afganistanske vlade.

Neki Karzaijevi pomoćnici doušnici su CIA-e, dok drugi primaju novac kako bi osigurali pristup, navodi list, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

CIA nastavlja s tom praksom premda se strahuje da podržava korumpirane dužnosnike, piše list.

Glasnogovornik CIA-e to je opovrgnuo. "Čini se da je taj anonimni izvor motiviran neznanjem, zlobom ili i jednim i drugim", rekao je Paul Gimigliano

The New York Times objavio je u četvrtak da je jedan od Karzaijevih ključnih savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je pod istragom za primanje mita, na platnom popisu CIA-e.

Karzaijeva polubrata, Ahmada Walija Karzaija, poslovnog čovjeka i utjecajnog političara u Kandaharu, kritizira se da je stekao golemo bogatstvo u trgovini drogom, da zastrašuje suparnike i da je povezan s CIA-om, što on opovrgava.