ODLUKA NEOVISNOG POVJERENSTVA

Karzai će prihvatiti službeni rezultat izbora

20.10.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Aktualni afganistanski predsjednik Hamid Karzai prihvatit će konačni rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora, rekao je u utorak njegov glasnogovornik

KABUL - "Moramo čekati da neovisno izborno povjerenstvo (IEC) objavi konačni rezultat i kada se to dogodi, naša je obaveza da ga prihvatimo", rekao je u utorak predsjednikov glasnogovornik na afganistanskoj televiziji.

Karzai je posljednjih tjedana odbacivao ideju o održavanju drugog kruga izbora, ali čini se da je ublažio stajalište nakon jakih međunarodnih pritisaka koji ga pozivaju na poštivanje izbornog procesa, kazuju diplomatski izvori.

Afganistansko izborno žalbeno povjerenstvo (ECC) u svom je izvješću o povredi izbornih pravila na predsjedničkim izborima objavljenom u ponedjeljak naredilo poništenje glasačkih listića sa 210 od 25.450 biračkih mjesta, kao i poništenje "stanovitog postotka glasova svakog kandidata", što bi moglo dovesti postotak Karzaijevih glasova ispod praga od 50 posto i prisiliti ga na drugi krug.

Odluka ECC-a upućena je neovisnom izbornom povjerenstvu (IEC) koje će zatim objaviti službene rezultate izbora održanih 20. kolovoza, vodeći računa o tom poništenju.