'ODNOSI LOŠI DO BOLA'

Karlovački SDP raspušten zbog loših izbornih rezultata

12.05.2015 u 23:13

Bionic
Reading

Županijski odbor SDP-a Karlovačke županije u utorak navečer je raspustio tijela karlovačkog gradskog SDP-a zbog, kako su obrazložili, narušenih međuljudskih odnosa u toj organizaciji i loših izbornih rezultata na nedavnim izborima za mjesne odbore i gradske četvrti

"Predsjedništvo je sa sedam glasova naprema tri izglasalo raspuštanje tijela, a Županijski odbor je potom s 15 glasova jednoglasno odlučio o raspuštanju", izjavio je predsjednik ŽO SDP Karlovačke županije Damir Mateljan

Upitan je li ta odluka pravovaljana, s obzirom da je na sjednici Županijskog odbora 'pao' kvorum, nakon što je dio članova karlovačkogh SDP-a, nezadovoljan odlukom županijskog vodstva, napustio sjednicu, Mateljan je odgovorio kako će zaključke o tome uputiti na odluku Predsjedništvu SDP-a na ancionalnoj razini.

Upitan koji su bili motivi za inicijativu o raspuštanu tijela gradskog SDP-a, odgovorio je kako je riječ o narušenih ukupnim odnosima i lošim ozbornim rezultatima. "Čak i u samoj gradskoj organizaciji odnosi među članstvom su loši do bola", poručio je.

Naime, SDP-ovi forumi žena, seniora i mladih grada Karlovca u ponedjeljak su s cjelokupnom gradskom stranačkom organizacijom stali uz predsjednika karlovačkog SDP-a Žarka Latkovića te se oštro usprotivili raspuštanju tijela u karlovačkoj organizaciji.

Latković je u izjavi Hini u utorak navečer najavio da će se čak i u slučaju smjene na izvanrednoj izbornoj konvenciji ponovno natjecati za predsjednika Gradskog odbora SDP-a, ističući da su uz njega jednoglasno stali svi članovi gradske organizacije.

Najavio je da će predložiti smjenu predsjednika Damira Mateljana, napominjući da stranačka organizacija s više od 25 posto ukupnog županijskog članstva po Statutu ima pravo pokrenuti glasanje o povjerenju predsjedniku.

Nakon višesatnih zasjedanja Predsjedništva, a potom i Županijskog odbora istaknuo je kako ne vjeruje da bi "nakon ovoga ikad mogao dobro surađivati s predsjednikom Mateljanom", ističući da Mateljanovu ostavku traži karlovačćko članstvo i sva tri foruma, uz obrazloženje da "djeluje na štetu SDP-a, a u svom osobnom interesu".

Mateljan je u izjavi Hini odbacio te optužbe. "Moj osobni interes je samo konsolidacija i jačanje stranke i ništa drugo. Mog intimnog, osobnog interesa tu nema", poručio je.

Na Mateljanu je sada da na zahtjev karlovačkog SDP-a u roku od 30 dana sazove izvanrednu izbornu konvenciju, a Latković je najavio da će, ne učini li to Mateljan, on sazvati tu konvenciju, u čemu ga, rekao je, može spriječiti samo eventualno izbacivanje iz stranke. "Vjerujem da se to neće dogoditi jer ja samo govorim istinu i otvoreno o putu kojim SDP mora krenuti da bi dobio parlamentarne izbore", rekao je.

Upitan ima li u SDP-u dovoljno unutarstranačke demokracije da se ova situacija riješi bez pritiska stranačke središnjice, ili je sve već odlučeno u Zagrebu, Latković je odgovorio kako ne vjeruje da iz središnjice u cjelini potječe ova inicijativa. "Možda samo iz jednog djela", rekao je. "Da se radi o volji središnjice, valjda bih dobio neki poziv ovih dana da nađemo rješenje, da se ne raspuštaju organi", rekao je.