'KARLOVAC (NE)ĆE PLIVATI'

Karlovačke rijeke rastu, na Korani proglašene izvanredne mjere

17.02.2016 u 09:24

  • +2

Zbog visokog vodostaja rijeke Korane poplavljene kuće, te cesta na ulazu u Logorište

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sunčica Žapčić

Bionic
Reading

Karlovačke rijeke opet rastu dostižući svoje vrhunce, ali Karlovac ovaj put ne bi trebao opet zaplivati, ustvrdila je voditeljica tamošnje Ispostave Hrvatskih voda Karlovac Biljana Željeznjak koja je za adio Mrežnicu kazala da je 'snijeg u Gorskom kotaru spasio stvar'. U međuvremenu, na Korani su proglašenj izvanredne, a na Kupi redovne mjere obrane od poplava dok stanovnici nebranjenih područja poučeni dosadašnjim iskustvom s visokom dozom skepse gledaju na procjene Hrvatskih voda

Novih 20 litara kiše koliko je u posljednjih 24 sata palo na karlovačkom području, a kiša koja i dalje pada ne ulijeva baš optimizam u stanje na karlovačkim rijekama koje od noćas ponovo rastu. Kupa je do tri sata ujutro stagnirala, ali potom ponovo počela rasti, doduše tek centimetar na sat. Sada je na 726 centimetara koliko je dosegla jučer u 15 sati. Korana raste brže, tako da su na njoj proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Vodostaj rijeke je u 7 sati bio 732 centimetara, a u osam sati 730 centimetara te bi prema prognozama Hrvatskih voda tu trebao biti maksimum.

Njihove prognoze, nažalost brojnih stanovnika područja nebranjenih od poplava, rijetko su se kad pokazale ispravnima, podsjeća kaportal.hr, no svi se nadaju prestanku oborina i razvedravanje koje najavljuju i prognostičari DHMZ-a za drugi dio dana premda već prognoza za sutra najavljuje novu kišu.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Karlovac Biljana Željeznjak je za Radio Mrežnicu jutros kazala kako vodostaji Kupe i Korane te ostalih rijeka na karlovačkom području 'vrhunce': 'To znači da smo u ovom vodnom valu blizu maksimalno ostvarenog vodostaja koji u odnosu na jutarnje vrijednosti može ostvariti maksimalni porast od centimetar do dva'.

Željeznjak kaže da najavljene nove oborine neće biti u količinama koje bi mogle promijeniti sadašnju prognozu: 'Sve dalje sada očekujemo opadanje vodostoja i normalizaciju stanja u koritima. Jedino će te najavljene oborine usporiti cijeli odužiti tj. rijeke će polako opadati. Jako puno nam je značio snijeg koji je jučer pao u Gorskom kotaru jer ipak je određena količina oborine zadržana u tom izvorišnom dijelu'.

Zbog vode neki dijelovi Karlovca i okolice i dalje su odsječeni, pa su tako za promet zatvorene cesta u Koritinji, Blatnica-Donja Kupčina i Gradec Pokupski, Topusko-Maljevac, Husje-Kobilić, Brežani-Brođani i cesta u naselju Karasi, te ulica Mala Švarča, javlja Trend Radio

Jutros u 7 sati, Kupa 726 cm i Korana 732 cm. Za Kupu su na snazi redovne mjere, a na Korani izvanredne mjere obrane od poplave.

Posted by Trend Radio on Tuesday, 16 February 2016