U OČEKIVANJU VODENOG VALA

Karlovačke rijeke brzo rastu - proglašene izvanredne mjere

15.10.2015 u 12:12

  • +8

Vodostaji karlovačkih rijeka u porastu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Bionic
Reading

Na karlovačkom području proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a s obzirom na tendenciju rasta od 10-ak centimetara na sat, rijeke su brzo premašile maksimalne razine koje su tek za noćas predvidjeli u Hrvatskim vodama. Stanovnici se nadaju da su Hrvatske vode pogriješile samo u vremenskoj procjeni i da rijeke neće rasti i do noći s četvrtka na petak, jer bi tada vodostaj opet dosegnuo iznimno visoku razinu, zbog čega bi bilo moguće i proglašavanje izvanrednog stanja

Rijeka Kupa je u 15 sati dosegnula 771 centimetar, a Korana je na 733 centimetara i još je u 'redovnim mjerama', no uz zadnjih sat vremena narasla je 11 centimetara, a gradski Stožer za zaštitu i spašavanje najavio je za 16.30 konferenciju za medije, javlja kaportal

Međutim, Kupa stagnira u gornjem toku pa vodeni val, ako ne bude novih oborina u Gorskom kotaru, ne bi trebao premašiti osam metara, no kao što je i najavljivano, i sadašnji vodostaj u nebranjenim naseljima stvara uobičajene probleme, pa se tako ne može do Koritinje jer se voda izlila na državnu cestu D-36, a vode bi moglo biti i na cestama u blizini grada.

Na području Karlovačke županije trenutno su zatvorene brojne prometnice, a i Duga Resa je u stanju pripravnosti.

Tijekom noći Kupa i Korana rasle su na području Karlovca brzinom od 10 do 17 centimetara, a u zadnja 24 sata na području županije pale su 32 litre kiše dok se tijekom dana očekuje još 30 litara, najavili su dežurni meteorolozi DHMZ-a Radiju Mrežnica, istaknuvši da se noćas očekuje prestanak oborina.

Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik, kazao je da postupaju sukladno napucima i da se pripremaju za vodostaj od osam metara te da su Karlovac i okolica spremni. Na mjestima uz rijeke, poput Logorišta, Mostanja te uz Kupu, građani su već izmjestili stvari iz podruma i prizemlja kuća na visinu od 25 do 30 cm.

'Odlično je ovaj put, ako to smijem reći - ljudi su prihvatili naputke, podigli namještaj, izmjestili ga i spremni koliko god mogu dočekuju visoke vodostaje', naglasio je Franković.

Pripreme traju već nekoliko dana, promatra se pomno i takozvane mikrolokacije te kako dolaze bujične vode, a jučer je napravljen i zečji nasip na lokaciji Zatok Mostanje, na inicijativu samih mještana.

Stanovnici nebranjenih naselja u okolici grada spremni su na još jedno od mnogih izlijevanja rijeka, a katastrofu, jer prognoze nisu dobre, u jednom bi dijelu ipak trebao spriječiti novi nasip izgrađen nakon prošlogodišnje velike poplave.

Jučer je završena izgradnja zečjeg nasipa u Mostanju te se radi na prokopu postojećih kanala u Strmačkom dolu u Gradskoj četvrti Dubovac i u Mjesnom odboru Logorište, javio je DUZS, istaknuvši da su učinjene sve predradnje u cilju smanjenja šteta od poplava.

Situacija je pod kontrolom i na brani na rijeci Mrežnici u Dugoj Resi, koja radi već četvrti dan, a za područje Varoša i Mrzlog Polja spremno je oko 600 vreća pijeska - naime, riječ je o područjima koja su za prošlogodišnje poplave bila na najvećem udaru rijeke Mrežnice, a ona je prema posljednjim podacima na 325 dok je Dobra na 371 centimetar. Dobra se izlila na više mjesta dok Mrežnica za sada nije izašla iz svog korita.