TVORNICA PRED STEČAJEM

Karlovačka banka preuzima Adriadiesel?

11.03.2014 u 13:10

Bionic
Reading

Radnici Adriadiesela koji već šest dana štrajkaju mogli bi odahnuti. Prema najavama predstavnika vlasnika, tvornicu bi mogla preuzeti Karlovačka banka, koju su nedavno preuzeli Ivan Žabčić i Marko Vuković, vlasnici tvornice oružja HS Produkt

O ponudi KABA-e tri većinska vlasnika Adriadiesela, Republika Hrvatska, Uljanik i Jadranska ulaganja (tvrtka Danka Končara), koji imaju po 30 posto dionica, razgovarali su prošli četvrtak, a NO tvrtke trebao bi se očitovati prekosutra ili u petak, piše KAportal

'Alternativa tome je stečaj i mi smo toga svjesni. Nadam da će i druga dva suvlasnika (Bubaš je predstavnik države u NO-u) i kompletan NO donijeti odluku da se daju upravljačka prava Karlovačkoj banci koja zauzvrat nudi, za početak, sedam milijuna kuna kredita ili pozajmice. Time bismo riješili trenutačno najveći problem, plaće radnika. Državi je najveći interes da se spasi 250 radnih mjesta, a posebno u poduzećima koja su izvozno orijentirana, kao što je Adriadiesel', rekao nam je Bubaš.

Dodao je da bi se na taj način moglo dokazati Rusima, s kojima Adriadiesel ima velike šanse ugovoriti posao u vrijednosti od 30 milijuna eura, da će 10-ak motora sigurno dobiti, i to na vrijeme.

'To bi značilo život za Adriadiesel i radnike iduće tri godine, a do tada bi se ugovorili novi poslovi, vjerojatno na novim tržištima, poput Iraka i Irana, koji su zainteresirani za agregate za proizvodnju električne energije', kazao je Bubaš.