STIŽE I MINISTAR JAKOVINA

Karlovac nastavlja pripreme za obranu od poplava

14.10.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Zbog mogućih poplava, sve službe u Karlovcu su u pripravnosti, navodi karlovački Centar 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje, no prognoze iz Hrvatskih voda ipak su manje katastrofične nego jučer iako se danas očekuje obilnija kiša pa postoji i mogućnost bujičnih poplava te izlijevanja brdsko-planinskih vodotoka odnosno zasićenog tla i punih korita vodotoka dok su vodostaji zasad u laganom padu

Na karlovačkom području moglo bi pasti više od 40 litara po četvornom metru, a u proteklih 24 sata na tom je području palo nešto više od 20 litara kiše po metru kvadratnom. 'Za rijeku Koranu na snazi su pripremne mjere obrane od poplava, a vodostaji su u i dalje laganom padu, no u gornjem toku rijeke Kupe u Gorskom Kotaru zabilježen je lagan porast', kazali su kaportalu iz DUZS-a.

U Hrvatskim vodama prognoziraju da ni Kupa ni Korana ipak ne bi trebale ići iznad sedam i pol metara, doznaje trend.com.hr, no pripreme za obranu od poplava i dalje su u tijeku s obzirom na dosadašnje iskustvo.

Vatrogasci na karlovačkom području nastavljaju puniti vreće s pijeskom za izradu zečjih nasipa i raspoređuje ih se na kritične točke koje bi mogle biti poplavljenje, javlja Radio Mrežnica. Na području gradske četvrti Luščić već je bilo ispumpavanja vode, a zog vode na kolniku za promet je zatvorena cesta u naselju Koritinji DC 36 Karlovac – Šišljavić.

Dolazak vodnog vala očekuje se u noći s četvrtka na petak, a tijekom prijepodneva će situaciju na terenu oko sustava obrane od poplave izvidjeti generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Obilazak obuhvaća građevinske mjere na trasi budućeg prokopa Korana - Kupa u Gornjem Mekušju te deponij s pijeskom, a obilasku će prisustvovati i direktor VGO za srednju i donju Savu Milan Mateša te voditeljica ispostave za mali sliv 'Kupa' Karlovac Biljana Željeznjak i voditelj Službe za zaštitu od štetnog djelovanja voda pri srednjoj i donjoj Savu Mišo Čičak

Na račun Hrvatskih voda iz Grada je dosad stizalo dosta kritika, a Čičak je gostujući u Dnevniku Nove TV komentirajući činjenicu da Karlovac nema do kraja izgrađen sustav obrane od poplava, kazao da je 'dio sustava na području Grada završen, a dio sustava još nedostaje. Riječ je o dva ključna objekta. Što se tiče kupskog sliva, završetak brane Brodarci i retencije Kupčina, dok na slivu Korane govorimo o prokopu Kupa-Korana koji će znatno rasteretiti područje samoga grada od negativnog utjecaja'.

Upitan koliko je kuća ugroženo na tom području, Čičak je podsjetio da 'sve zavisi od razine vodostaja. Mi možemo tu govoriti o nekim maksimalnim vodostajima koji su bili prošle godine gdje je bilo ugroženo nekih 400-tinjak kuća, ali to su bili puno viši vodostaji od prognoza kojima sad raspolažemo'.

Što se tiče vodostaja Mrežnice, i on je u opadanja, a brana u Pamučnoj otvorena je još u nedjelju čime je povećan protok vode. 'Vreće s pijeskom napunjene su i razvežene na kritična mjesta u Varošu, a danas će biti postavljene i u Mrzlom Polju. Napunjeno je oko 600 vreća tako da našem području ne očekujemo veće problem', kazao je dugoreški gradonačelnik Ivan Baršić portalu dugaresa.net