blagi rast

Karin: Porastao broj novooboljelih od covida u Splitsko-dalmatinskoj županiji

30.08.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Posljednja dva tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji porastao je broj novooboljelih od covida, potvrdila je u srijedu ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin

Rast broja novozaraženih počeo je 1. kolovoza, do kada su imali jednog ili nijednog zaraženog pacijenta, rekla je Karin Hini.

Apelira na građane koji sumnjaju na covid ili imaju neke od simptoma da se testiraju i ne odlaze na javna mjesta, te ne stupaju u kontakt s drugim osobama Također im se ne preporučuje posjet bolnicama ili domovima za starije.

"U utorak smo imali 27 testiranih, pozitivnih je bilo 40 posto, u ponedjeljak smo imali 23 testirana, udio pozitivnih bio je 34,7 posto. To znači da nam broj testiranih i udio pozitivnih raste", istaknula je.

Osim toga, ne dolaze na testiranje baš svi koji imaju simptome jer vjerojatno nemaju jaču kliničku sliku. Molimo za oprez, brojke blago rastu i još neće biti velikog vala novooboljelih, ali moramo biti oprezni, poručila je Karin.

Ako ipak dođe do vala novooboljelih, trebalo bi se cijepiti sa cjepivom adekvatnim za tu varijantu covida, a najvažnija preporuka je da se cijepe starije osobe, s brojnim kroničnim bolestima, koje se nalaze u domovima za starije i ostalim ustanovama.

"Nažalost, odaziv na cijepljenje u domovima nije bio stopostotan, kao što očekivali. Procijepljenost treba biti stopostotna kako bi se zaštitilo ljude u domovima", naglašava Karin.