IZ LONCA REDOVNICA

Kardinali uz 'junk food' izabrali novog papu

14.03.2013 u 13:12

Bionic
Reading

S obzirom da se papinska konklava održava u Vatikanu, u samom srcu Rima, mnogi će pomisliti kako je 115 kardinala tom prilikom uživalo u pizzi, tjestenini i ostalim talijanskim specijalitetima. No ispostavilo se upravo obrnuto

Kardinali su jeli obroke koje su im kuhale redovnice iz Sikstinske kapele. Prema izvještaju talijanskih novina Corriere della Sera, časne sestre pripremale su 'juhu, špagete, kebab i kuhano povrće', 'jela kao s bolničkog jelovnika'.

Novine su zaključile kako je vjerojatno loša kvaliteta hrane trebala pomoći da se ubrza izbor.

Ova ideja o obrocima možda se čini smiješna, ali se zapravo nešto vrlo slično tome dogodilo tijekom konklave u 13. stoljeću.

The Telegraph piše kako je konklava počela 1268. i da je trajala gotovo tri godine, točnije 33 mjeseca.

Grgur X. bio je tada izabran za papu, ali ne prije nego što su stanovnici Viterba, sjeverno od Rima, skinuli krov zgrade u kojoj su kardinali boravili te su im ograničili obroke samo na kruh i vodu kako bi ih požurili.

U nadi da se izbjegne repriza, Grgur je odredio 1274. da kardinali dobiju samo jedan obrok dnevno, ukoliko se konklava oduži preko tri dana, te da im se poslužuje samo kruh, voda i vino ukoliko bude trajala duže od osam dana.

Na sreću aktualnih kardinala, njegov je dekret ukinut ubrzo nakon što je donesen. U protivnom, da nije ukinut i da kojim slučajem nisu izabrali papu do kraja sutrašnjeg dana, ograničili bi ih na samo jedan obrok dnevno.