SEDAM PUTA POVOLJNIJE

Karamarku MUP osigurao stambeni kredit uz dva posto kamate

22.02.2016 u 13:23

Bionic
Reading

Imovinska kartica prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koju je prošli tjedan objavilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, otkriva da obitelj Karamarko ima tri stana, ali i pet kredita, piše Novi list

No ukupno mjesečno opterećenje tih kredita, od oko 6,3 tisuće kuna, pojede tek trećinu plaće potpredsjednika Vlade, jer su rate za njihovu otplatu od 600 do dvije tisuće kuna, piše Novi list.

Karamarkovi su se za četiri kredita zaduživali, ovisno o vrsti, visini i ročnosti kredita, kao i ostali građani uz kamatu od 4,91 do čak 9,95 posto. No, potpredsjednik Vlade u svojoj imovinskoj kartici ima i kredit podignut uz kamatu od dva posto i rok otplate na 40 godina. Riječ je o kreditu podignutom 1994. godine kod Zagrebačke banke za koji plaća mjesečnu ratu od 1.990 kuna. Prema imovinskoj kartici, Karamarko je Zabi dužan vratiti još 333 tisuće kuna. Po kojoj je osnovi Karamarko dobio tako povoljne kamate i ročnost otplate od 40 godina, iako je već tada imao 35 godina, pitali smo i HDZ i Zagrebačku banku, a odgovor je stigao jedino iz Karamarkove stranke.

'Gospodin Tomislav Karamarko dobio je 1994. kao načelnik PU zagrebačke od MUP-a RH kredit za stambeno zbrinjavanje u iznosu od 493.871.560 hrvatskih dinara (493 tisuće kuna) s rokom otplate od 40 godina, a koji je realiziran preko Zagrebačke banke, temeljem ugovora koji je Republika Hrvatska imala s tom bankom', objasnili su Novom listu iz HDZ-a.

Karamarko je očito iskoristio pogodnost koju je država tih godina osiguravala primjerice dužnosnicima i zaposlenicima MUP-a ili MORH-a da uz niže kamate podignu kredite za kupnju stana.

S obzirom na ročnost kredita, Karamarko je dosad banci vratio više od 600 tisuća kuna kredita, a do kraja otplate ukupan će iznos premašiti 950 tisuća kuna, odnosno bit će gotovo dvostruko veći od odobrenog kredita.

Na upit Novog lista koliko su u to vrijeme u Zabi iznosile prosječne kamatne stope za stambene kredite, iz te banke nisu odgovorili ni nakon tjedan dana, ali prema podacima Hrvatske narodne banke, u to vrijeme su kamatne stope na stambene kredite bile 14 posto, a građani su ih jako teško dobivali ako nisu imali polog do barem polovice iznosa kredita.