PROŠLOGODIŠNJI REPOVI

Karamarkove indicije pogrešne, DORH zaključio da nije bilo krađe izbora

22.07.2016 u 16:18

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zatražilo je od Državnog arhiva da im odobri uništavanje izbornih listića s parlamentarnih izbora održanih u studenom prošle godine, budući da im je Državno odvjetništvo (DORH) potvrdio da nije utvrdio osnovanost tvrdnji bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je njegova stranka na tim izborima pokradena

Potvrđeno je to Hini u petak iz DIP-a, koji je na svojim stranicama objavio dopis zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva, u kojem stoji kako 'nema zapreke za postupanje u skladu sa člankom 11. Zakona o arhivskom gradivu i arhivama', jer 'nije utvrđeno postojanje osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela za koje se postupak provodi po službenoj dužnosti'.

Karamarko je u siječnju, na stranačkom skupu u Imotskom, izjavio kako je HDZ u izbornoj noći 'imao indicije da je Domoljubna koalicija pokradena za pet do šest mandata', nakon čega je DIP podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog moguće izborne prijevare.

Iako se izborni listići inače uništavaju 60 dana od objave službenih izbornih rezultata, DIP je ovoga puta sačekao da DORH provede istragu i odobri mu 'izlučivanje građe'.