MARIN JURJEVIĆ O BRODOSPLITU

Karamarkova amnezija je nedopustiva

21.10.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Marin Jurjević oštro je napao ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zbog jučerašnje izjave da se ne sjeća je li prije tri godine Dragi Mačeku nuđeno da bude suradnik ili zaštićeni svjedok pokajnik u aferi Brodosplit, na što je on bio spreman

'Ta izjava je nečuvena. Očekujemo od ministra da se bolje sjeća tako važnih stvari. Afera će doživjeti svoju petogodišnjicu, ona je uzburkala cijelu Hrvatsku i Europu, na neki način i ulazak Hrvatske u EU. Druga stvar koja se pokazala jest da je Policijska uprava Splitsko-dalmatinske županije očito opstruirala istragu', rekao je Jurjević za tportal.

Podsjetimo, priča oko Brodosplita ponovno se aktualizirala kad su neki mediji objavili da je prvoosumnjičeni u aferi Brodosplit, zagrebački broker i vlasnik tvrtke Iceberg Drago Maček svojedobno bio spreman na suradnju s tužiteljima u kojoj bi otkrio kako je milijune iz splitskog škvera dijelio s rođacima bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

Jurjević dodaje da, što se tiče policije, ta istraga nikada nije ni završena te smatra da je indikativno to da se DORH uključio u proceduru shvativši da policija nikada neće završiti istragu.

'Policija je u nekoliko navrata u Splitu javno izjavila da tamo nema nikakvih protuzakonitih radnji, što je također nečuveno. Nitko nakon toga nije snosio posljedice. Mislim da je ministar Karamarko dužan hrvatskoj javnosti reći je li gospodin Maček tražio da bude zaštićeni svjedok pokajnik, što je ustvari uzrokovalo to da Maček ne bude ni suradnik ni zaštićeni svjedok pokajnik, i kako objašnjava ponašanje policije u svemu ovome', kaže Jurjević.

SDP-ov zastupnik se retorički zapitao i hoće li netko iz vlasti uskoro potražiti status zaštićenog svjedoka pokajnika, s obzirom na činjenicu da se afera Brodosplit pojavljuje u izvješćima Europske komisije kao ogledni primjerak korupcije u Hrvatskoj.

'Ne treba vam govoriti kamo Hrvatska srlja s tim aferama i vlast se, očito, želi toga osloboditi, pa će, vjerujem, iz pragmatičnih razloga dovesti do kraja tu istragu. Što bilo da bilo – neka organi pravosuđa odluče, ali činjenica da je jedan od glavnih osumnjičenih nudio suradnju kao suradnik ili svjedok, a da ministar ništa ne zna, to nastavlja u novu sumnju. Pa kako ministar može biti toliko 'zaboravljiv' – to je nedopustivo! Ako ste na čelu obavještajne zajednice, takve stvari ne zaboravljate!', zaključuje Jurjević.