KULJIŠEVA NOVA KNJIGA

‘Karamarko se služi metodama UDBA-e koje je naučio u politici 90-ih’

13.11.2011 u 16:32

Bionic
Reading

Denis Kuljiš je predstavio danas na Interliberu svoju novu knjigu 'Wahrheit macht frei'. Zvučno ime proizlazi iz sadržaja knjige, koja je u principu sastavljena od šest neobjavljenih Kuljiševih tekstova. Uz Kuljiša, promociju su vodili novinar Romano Bolković i mladi povjesničar, stručnjak fašističko-antifašističke tematike, William Klinger

Odmah na početku Kuljiš se ispričao zbog nedolaska najavljenog govornika i, kako ga je u svom uvodnom govoru okarakterizirao Bolković 'nestora svih kontrolora državnih službi' Josipa Manolića, koji je bio spriječen nekim drugim obavezama.

Nakon kratkog uvoda Bolković je prepustio riječ autoru Denisu Kuljišu. 'Neki viši umovi, koji kontroliraju medijsku stvarnost, nisu smatrali da su moji uraci podobni ili možda dovoljno pravovremeno plasirani da bi ih objavili, pa sam ih, gledajući onako na hrpi i shvativši da svi imaju određenu sadržajnu poveznicu, odlučio spojiti u jednu cjelinu i izdati u obliku knjige, pa i organizirati jedan medijski event kao što je upravo ovaj', rekao je Kuljiš otvarajući promociju.

'A tema rečenih eseja temeljena je na analizi načina funkcioniranja današnje hrvatske države i mjere kojom je to funkcioniranje uvjetovano njenom komunističkom poviješću pretrpanom fašističko-antifašističkim nadmudrivanjem, ignorancijom vezanom uz istu temu, kao i konkretnim potezima aktualne sudske i izvršne vlasti, a posebice njenog 'ogranka' koji se bavi represijom, policije, primjerice nedavnim hapšenjem Josipa Boljkovca. Karamarko, koji se nekako progurao u glavnog protagonista knjige, prema mom viđenju je, a u sadržaju knjige je to pomno i objašnjeno, postfašist. Što se tiče metoda kojima se u svom radu koristi, a za što ima i političko zaleđe, najklasičniji su primjer onih UDBA-ških. Žalosno je to što se tim metodama Karamarko naučio djelujući kroz današnji hrvatski sistem i politiku koja ga vodi', rekao je Kuljiš.

Ogradivši se od opravdavanja krivnje Josipa Boljkovca i njegovih grijeha OZNA egzekutora, Kuljiš je naglasio da problem leži u sistemu koji sebi uopće dopušta takav arbitrarni stav i selektivna, 'egzemplarna' uhićenja, postavljajući pitanje principa po kojem se baš Boljkovca odabralo za preimarnu metu spektakularnog uhićenja. 'Mi nismo zemlja u kojoj se takve stvari mogu raditi. I ne samo to, već vjerujem da se u Hrvatskoj, kako sam i u knjizi napisao, treba oformiti 'specijalni sud' koji će se baviti pitanjima isključivo naših povijesnih zločina od '40-ih pa naovamo', zaključio je Kuljiš.

Na promociju je, uz Manolića, bio pozvan i sam Tomislav Karamarko, koji se također nije pojavio, opravdajući se obvezama vezanim uz predizbornu kampanju, ali je Kuljiš okupljenima prenio njegov utisak i viđenje sadržaja objavljene knjige koja ga prilično žestoko napada. ''Promašio si ceo fudbal', rekao mi je Karamarko u jako kratkom razgovoru koji sam imao ovih dana s njim i žao mi je što se danas nije pojavio da malo detaljnije o tome popričamo', rekao je Kuljiš citirajući komentar ministra unutarnjih poslova na svoju knjigu.

Knjiga je prema riječima izdavača, izdavačke kuće Jesenski-Turk, tiskana u 800 primjeraka i od ponedjeljka će se moći nabaviti u svim većim knjižarama.