FACEBOOKOM MU SE BAVE DJECA

Karamarko: Ne smeta mi što sam najnepopularniji političar

12.05.2014 u 17:23

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u emisiji 'U četiri oka' Media servisa ekskluzivno je komentirao slučaj INA - MOL, odnosno napise Jutarnjeg lista, da je šteta koju je INA pretrpjela 6,2 milijardi dolara. Teško mi je komentirati postupak koji je u tijeku, izjavio je Karamarko odgovarajući na pitanje osjeća li i HDZ odgovornost zbog toga što je potpisao ovaj ugovor

'Ja bih samo htio i volio bih i da je i bivša Vlada i da ova Vlada maksimalno pokuša zaštititi nacionalne interese. INA je naša strateška firma i moramo je zaštititi, moramo je zadržati za sebe koliko možemo, a s druge strane investitori imaju neka svoja prava. Prema tome, ne bih prejudicirao, a što se tiče odgovornosti, apsolutno tražim i najveći stupanj odgovornosti, a to je upravo briga za nacionalne interese artikuliran kroz rad te firme', rekao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a osvrnuo se i na stanje u zemlji. Ovu zemlju iz krize može izvući samo jaka i homogena ekipa, a ova Vlada to nije.

'Oni se svađaju, oni nit su jaki, nit su homogeni, nit su složni, a na žalost, nisu ni sposobni', kaže Karamarko. Upitan zašto onda ne idemo na prijevremene parlamentarne izbore, koje zaziva, kaže:

'Zato što oni i dalje imaju većinu u Saboru. I onda ovi jeftini štosevi, da tako kažem - uličarski, koji meni podmeću pa se kaže zašto ih zazivate, a ništa ne poduzimate? Što ćemo poduzeti, oni imaju većinu. Mi tražimo od njih, apeliramo na njihovu savjest ako je imaju. Dosta su mučili ovaj narod, uništavali ovaj narod, dosta su podijelili sinekura, dosta su svojih rođaka, rodbine, stranačkih podobnika stavili na raznorazne pozicije. I zahvaljujući tome, uništili znanje i struku u nekim segmentima.'

Karamarko kaže - Vlada je trebala napraviti inventuru svoga posla, a odgovornim zbog cijele gospodarske situacije smatra i predsjednika Ivu Josipovića.

'Nije bio na visini zadaće. Trebao je sazvati sjednicu Vlade o kojoj stalno pričam, koja je morala biti tematska i na kojoj se rade takve inventure. On se nije uključio u borbu za kvalitetniji život', smatra Karamarko koji ne vidi na koji način bi se u ovom trenutku mogao postići nacionalni konsenzus za izlazak iz krize.

Smatra da se to trebalo napraviti na samom početku mandata i podsjeća da se konsenzus ne postiže samo s oporbom, već i sa sindikatima i poslodavcima s kojima je Vlada u svađi.

Njihova prepotencija nas je odbijala, a nikada i nismo dobili takav poziv, rekao je predsjednik HDZ-a, a na pitanje bi li s premijerom popio sada kavu, da ga pozove odgovorio: 'Možemo, ali s kim? S raspadajućom Vladom koja je uništila gospodarstvo', ustvrdio je, između ostalog, Karamarko.

Karamarko je odgovarao i na pitanja o zapošljavanju u SOA-i za vrijeme svog mandata te se ponovno dotaknuo predsjednika Josipovića i sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podržavamo, može. Iako je to jedan trivijalni, glupi razlog, jer vjerujem da bi se, u drugim zemljama da znaju razlog zašto on saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, smijali. Predlažem da on sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost iz razloga što je iz Hrvatske iselilo 25-30.000 mladih ljudi u zadnje dvije i pol godine. Zar to nije ugroza nacionalne sigurnosti i budućnosti ove zemlje?'

O tome da je nezakonito zapošljavao u SOA-i za vrijeme svog mandata, Karamarko kaže - nikada nigdje nisam prekršio zakon.

Karamarko kaže da Vlada izmišljenim aferama skreće pozornost s pravih problema, no da će građani to znati prepoznati što će se pokazati i na izborima. Očekuje šest mandata, i ne misli da će se glasovi HDZ-a raspršiti, no smatra da bi se mogli oni SDP-a.

Kad je riječ o predsjedničkim izborima, Karamarko smatra da nije neozbiljno što još uvijek nisu istaknuli svog kandidata o kojima kaže:

'Mi ćemo to objaviti uskoro. Jako, jako brzo. Rekao sam da će to biti oko datuma Europskih izbora. Imamo dva, eventualno i trećeg kandidata. I gospođa na koju vi sad aludirate, apsolutno je jedan od kandidata', rekao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a smatra da je u stranci sada nastupila demokratičnost i da više ne postoji kult ličnosti. A hoće li iduće unutarstranačke izbore provesti po načelu jedan član, jedan glas?

Sljedeće izbore ćemo probati provesti po tome. Otvoreno ću vam reći - mi smo od mog dolaska imali velikih problema oko popisa naših članova - neki su preminuli, neki izašli, neki novi ušli. Užasnih problema s popisima. Ući u takvo što? Nas unutarstranački izbori koštaju barem šest mjeseci bavljenja samih sa sobom', ustvrdio je Karamarko rekavši da su od njegovog dolaska bili lokalni i EU izbori. 'Kada da se mi bavimo sami sa sobom? Redovni stranački izbori su za dvije godine, probat ćemo sve napraviti da bude po tom principu', ustvrdio je, a na opasku da je to obećao u noći kada je izabran za predsjednika HDZ-a, rekao:

'Gledajte, obećali... Ali nije rečeno kada. Nakon godinu dana od izbora za predsjednika u stranci, to bi bilo neozbiljno. Iskreno, to bi bilo neozbiljno. Mi bismo se bavili sami sa sobom, a ne konsolidacijom stranke. A stranka je konsolidirana.'

Karamarko je komentirao i slučaj sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koja Županiju trenutačno vodi iz zatvora. Na pitanje treba li to zakonom regulirati, budući da i HDZ-ov gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković pod optužnicom za zlouporabu položaja i dalje vodi grad, odgovorio je:

'Što se tiče slučaja Novog Vinodolskog - to je jedna presmiješna situacija, ali ne želim prejudicirati i dovoditi u pitanje vjerodostojnost naših sudova i tužiteljstva. Prema tome, ja bih htio da Butković bude oslobođen takvih optužbi. S gospođom Merzel je ipak malo drugačiji slučaj. Ali kako ni nju ne želim proglašavati krivom, ne smije se ništa prejudicirati. Koliko je to dobro, oportuno, koliko je to zapravo smiješno da netko iz zatvora vodi županiju... Ne znam, doista o tome trebamo razgovarati ali nije primjereno... Možda osoba u takvim situacijama mora i sama po svojoj savjesti odlučiti i dati ostavku.'

Karamarko je zaključio i kako mu ne smeta to što je na prvi na listi najnepopularnijih političara. Demantirao je da je naredio da se prikupljaju 'lajkovi' njegove stranice na Facebooku ustvrdivši da se Facebookom bave njegova djeca.