U HDZ-U SE ČUDE

Karamarko koalira sa strankom koju je pobijedio i Vuco

29.04.2013 u 16:26

Bionic
Reading

HDZ je pronašao na desnici još jednog koalicijskog partnera, riječ je o maloj Hrvatskoj demokršćanskoj stranci (HDS) koju vodi splitski psihijatar Goran Dodig, u javnosti poznat kao jedan od vodećih studentskih aktivista u Hrvatskom proljeću 1971. godine, otkriva Novi list

Predsjedništvo HDZ-a prihvatilo je u utorak sporazum s HDS-om za suradnju na lokalnim izborima, a potvrditi ga još mora nacionalno vijeće. U jedinicama lokalne samouprave gdje su dvije stranke već sastavile liste kandidata, suradnja će se realizirati kroz predizborne koalicije, a u drugim slučajevima moguće je da članovi HDS-a dobiju mjesta na HDZ-ovim listama. Prije dva tjedna sastali su se predsjednici HDZ-a i HDS-a, Tomislav Karamarko i Dodig i tom je prilikom dogovoren 'početak procesa suradnje', podsjeća Novi list

HDS je formiran 2009. godine i to ujedinjenjem Hrvatskih demokršćana, Hrvatske kršćansko demokratske stranke i Hrvatskih proljećara. Na dosadašnjim izborima privukli su vrlo malo birača. Krajem 2011. na zadnjim parlamentarnim izborima HDS je nastupio pretežno u bloku koji su još činili Akcija za bolju Hrvatsku i Jedino Hrvatska – pokret za Hrvatsku. Ta je lista, primjerice, u prvoj izbornoj jedinici dobila 855 glasova (0,36 posto), manje čak i od neovisne liste Siniše Vuce. Ni u jednoj izbornoj jedinici nisu prešli jedan posto glasova.

'Nisam znao da ti demokršćani uopće postoje', rekao je novinaru Novog lista jedan član predsjedništva HDZ-a, čudeći se odabiru novog koalicijskog partnera, nakon HSP dr. Ante Starčević i Bloka umirovljenici zajedno.

Nejakost HDS-a, međutim, ne zabrinjava vodstvo HDZ-a. Naime, prema njihovim anketama HDZ u koaliciji s malim desnim strankama dobiva dosta više glasova nego što je mehanički zbroj rezultata svih tih stranka ako odvojeno nastupe na izborima.