A BIVŠI MINISTAR SE HTIO SKLONITI...

Karamarko je natjerao Kalmetu da se utrkuje za gradonačelnika

Bionic
Reading

Kontroverzni HDZ-ovac Božidar Kalmeta kandidat je za gradonačelnika Zadra. Odluka šefa stranke Tomislava Karamarka da se njega predloži za gradonačelnika mnoge je iznenadila s obzirom na to da se sumnja da je Kalmeta pod povećalom DORH-a i USKOK-a u brojnim korupcijskim istragama. Globus piše da je Kalmetu natjerao Karamarko da se upusti u lokalne izbore

Šef HDZ-a i glavni tajnik Brkić navodno su rekli Kalmeti: 'Bit ćeš kandidat za gradonačelnika Zadra i raditi u neredu koji si napravio. Ako ne pobijediš, bit ćeš odmah smijenjen.'

Prije mjesec i pol saborski zastupnik HDZ-a Božidar Kalmeta dobio je poziv iz HDZ-ove Središnjice. 'Predsjednik želi da dođete do njega', čulo se s druge strane, piše Globus.

Ne navodeći niti jedan izvor, Globus tvrdi da Kalmeti nije bilo drago što su ga izložili na izborima. Pišu kako se Kalmeta 'svim srcem nadao se da će njegovo bavljenje politikom u sljedeće četiri godine biti svedeno na sjedenje u saborskim klupama, nakon čega je namjeravao u konačnu političku mirovinu'.

Kad je ušao u Karamarkov ured, Karamarko je vidio da s njim sjedi i glavni tajnik Milijan Brkić. Kalmeta se na trenutak zbunio, ali ubrzo se pribrao. 'Predsjedniče, imam rezultate ankete. Imamo kandidata, naš Živko najbolje stoji...', počeo je nabrajati Kalmeta, no brzo ga je prekinuo Brkić.

'Pokupi te papire. Sad ćeš ići dolje (u Zadar), bit ćeš kandidat za gradonačelnika i raditi u neredu koji si napravio', odrezao je Brkić. Bivši ministar prometa samo je potišteno kimnuo glavom - piše Globus.

Imali su Karamarko i Brkić svoje ankete. A njihove su pokazivale da HDZ gubi Zadar ako se ne kandidira Kalmeta.

Iako Kalmeta ne pripada uskom Karamarkovu krugu, niti Karamarko dugoročno računa na njega, šef HDZ-a, koji je već dulje bio kritiziran da stranku ne vodi u dobrom smjeru, nije sebi smio dopustiti da još izgubi i Zadar. Riječ je o petom hrvatskom najvećem gradu, jedinom od velikih gradova gdje je HDZ na vlasti, i to neprekidne 23 godine.