STIPE PETRINA:

'Karamarko i Milanović združeno se spremaju na izbore'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 14.06.2016 11:34
  • Objavljeno 14.06.2016 u 10:49
Stipe Petrina

Stipe Petrina

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina priopćio je u utorak da je više nego jasno da se predsjednici HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović združeno spremaju na izbore. Priopćenje Stipe Petrine prenosimo u cijelosti

'Nezavisna lista Stipe Petrina 2011. godine krilaticom 'Isto sranje - drugo pakovanje' upozorila je javnost da su sve razvikane političke opcije, zajedno sa svojim satelitima, praktički ista stvar. Da je tomu tako, proizlazi i iz ove politički 'bolesne situacije'. Dana 18. svibnja 2016. godine SDP je uputio Saboru zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Nedugo nakon toga uslijedio je poziv premijera Oreškovića za ostavkama Petrova i Karamarka. Potom je uslijedio HDZ-ov zahtjev za opozivom predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića.

U svakom slučaju, HDZ je tu u prednosti jer ima predsjednika Sabora. (Prva stvar koju sam nakon izbora predložio Mostu je da mora, bez obzira na koju se stranu opredijelio, uzeti mjesto predsjednika Sabora. Sjetite se Podolnjaka i uskraćivanja podrške Bože Petrova upravo svom kandidatu u Saboru.) Sada vidimo i zašto.

Temeljem Poslovnika o radu Hrvatskog sabora, jasno je da je u rukama predsjednika Reinera odluka o tome hoće li se prije glasovati o Karamarkovoj ili Oreškovićevoj političkoj sudbini. Međutim jedno je jasno - HDZ će učiniti sve da se izbjegne glasovanje o opozivu Karamarka. Taj posao za stranku rutinski će odraditi HDZ-ov predsjednik Sabora.

Jesu li SDP i Most u službi spašavanja Karamarka?

Mene (ne) začuđuje pasivan stav SDP-a i dvoličnog Mosta, koji po svemu sudeći na svaki način i pod svaku cijenu - pa čak i cijenu novih izbora - te ipak i nakon svega želi sačuvati u političkom životu prvog potpredsjednika Vlade Karamarka, iako kompromitiranog. Zašto SDP inzistira da se prvo glasa o povjerenju Oreškoviću? Da spasi Karamarka od opoziva? Zašto Most ne inzistira na tome, nego se zadovoljava samo izjavama potpore Oreškoviću?

Jasno je da bi opoziv Tomislava Karamarka bio više nego jasan signal HDZ-u da je vrijeme za promjenu prvog čovjeka te stranke (bez obzira na činjenicu da je Karamarko reizabran na mjesto predsjednika stranke kao jedini kandidat). No jasno je da bi promjena na mjestu HDZ-ovog prvog čovjeka imala posljedica i na SDP jer ne smijemo zaboraviti da je samo ovakav HDZ s ovakvim predsjednikom, kao prvim čovjekom HDZ-a, na izborima 2015. godine spasio SDP od izbornog debakla.

Jednaka je stvar s Mostom - kada bi HDZ bio sve ono što nije s Karamarkom, tada ne bi bilo potrebe za Mostom.

Iz svega navedenog slijedi logičko i zdravorazumsko pitanje; jesu li SDP i Most u službi spašavanja Karamarka odnosno mogu li postojati jedni bez drugih. Jesu li svi isti!?

Mišljenja sam da bi, bez obzira što bi opozivom premijera Oreškovića bilo suvišno raspravljati o opozivu Tomislava Kramarka (jer bi u tom slučaju došlo do pada Vlade), bilo dobro vidjeti tko je tko na političkoj sceni i iz tih razloga nužno je da se prvo glasuje o opozivu Karamarka čisto zbog političke higijene i eventualno razotkrivanja 'duplih igrača' u ovom 8. sazivu Sabora.

Čemu trošiti novac na izbore? Bolje odmah napraviti veliku koaliciju

Ipak, danas je jasno da se Karamarko i Milanović združeno spremaju na nove izbore kao najizglednijeg raspleta ovog lošeg političkog pokusa. Ako oni budu u srpnju, jasno je da će zbog vrućine, razočaranosti i posvemašnje pasivnosti glasača pravi pobjednici novih izbora opet biti ove dvije stranke - upravo zbog njihovih ovisnih članova koji će disciplinirano izaći na izbore dok će ih preskočiti ostatak u Most razočaranih birača. Mogu se obistiniti predviđanja iz anketa o uspjehu Živog zida, ali što se time dobiva??? Umjesto jednoga Mosta, imali bismo čak dva! Kakva bi tek tada nastala politička zavrzlama kada ne bi htio nitko ni s kim! Što bi preostalo? Velika koalicija HDZ-a i SDP-a i malo političkog dekora Mosta i Živog zida? Ako je tome tako, a jest, čemu onda trošiti novac za izbore - nije li bolje odmah napraviti tu koaliciju?

Međutim ono što je najvažnije u cijeloj ovoj političkoj konstelaciji je razotkrivanje meni odavno jasne političke agende - uništavanja bilo kakvog trećeg političkog puta.

Most nikada nije bio stvoren s ciljem da postane istinski treći put, njegovi tvorci, pa i sam Petrov nikada to nisu ni krili. Jednostavno, ostali su zatečeni brojem osvojenih mandata i činjenicom koliko biračko tijelo istinski želi promjene u političkom životu RH. Njihova uloga je bila u tome da 'zgade' biračima svaku pomisao na treći put i da zatru ikakvu ideju o formiranju nezavisne političke scene te da se dade barem 2-3 izborna ciklusa mira političkom polaritetu HDZ-a i SDP-a. Stvar je potpuno ista kao i sa Živim zidom, samo što se to sada ne vidi, ali vidjet će se poslije eventualnih izbora ako ne dođe do preslagivanja.

U političkom rukavu uvijek je dobro imati skrivenog asa, onoga koji će ostaviti dobar dojam u javnosti i osigurati kozmetičke promjene bez ijedne stvarne promjene. Sjetimo se, takvi su bili Laburisti, Orah, Ivan Grubišić, Most, a sutra i Živi zid i tako stalno. Jedina konstanta nažalost su HDZ i SDP! Vidjet ćemo jesu li uspjeli u tome.

U Hrvatskoj ipak postoji treći put

Dokaz tome je de facto kolaboracionistički stav Zorana Milanovića koji je 7. lipnja izjavio: 'Ovo je čisto sramoćenje, ovo je čista blamaža. Ono što definitivno u hrvatskoj politici ne postoji je neki treći put, to sada konačno vidimo. Ljudi će morati odlučiti kome dati povjerenje za vođenje države.'

Eto, da sve govori u prilog tezi da je dvostranačje u Hrvatskoj planirano jednako kako su planirani neki treći putovi, mostići i zidići (rekli bi zlobnici), jasno je i iz ove Milanovićeve izjave.

Samo Zoran zaboravlja da nestranački, nezavisni, treći i jedini politički put ipak postoji u Hrvatskoj i, za razliku od dvostranačja na nacionalnoj razini, jako je i kontinuirano uspješan na lokalnoj razini, ali se ne reklamira na velika zvona! Pitate se zašto, pa baš zato što je apsolutno politički neovisan od 'mračnih centara moći' koji, već je svima jasno, 25 godina razaraju i pljačkaju RH i proizvode treće opcije kojima je u cilju samo ubiti volju birača.

Mi smo tu slobodni i neovisni još od 2001. godine i ostajemo i dalje! Nadam se da će moji istomišljenici diljem Hrvatske 'poludjeti' i uistinu izabrati treći put koji će stvarno biti neovisan i koji neće biti ničiji projekt, već će zaista biti u funkciji građana i RH', stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!