GLAS KONCILA I IKA ZANJEMILI

Kaptol šuti o pedofiliji

21.03.2012 u 18:49

Bionic
Reading

Iako je zadarski nadbiskup Želimir Puljić održao tiskovnu konferenciju na kojoj je, doduše, potpuno neprihvatljivo, govorio o slučaju pedofilije u svojoj nadbiskupiji, ništa se o tomu ne može pročitati na mrežnim stranicama kaptolskih medijskih kuća: Informativne katoličke agencije i Glasa Koncila

Za razliku od IKA-e i GK-a, šutnje nema na Hrvatskom katoličkom radiju koji danas u emisiji 'Znakovi vremena' ima za temu 'Pedofilija u Katoličkoj crkvi i kako se nositi s posljedicama?' Na portalu HKR-a čita se sljedeća najava: 'Zašto se desetljećima šutjelo? Tko su žrtve ovoga zločina? Što Crkva propisuje za počinitelje i tko je nadležan za izricanje kazne?' Govore: msgr. Mate Uzinić, predstavnik HBK na simpoziju u Vatikanu o ovoj temi, msgr. Želimir Puljić, iz čije nadbiskupije dolazi najnoviji bibinjski slučaj, i dr. Josip Šalković, profesor kanonskog prava. Emisiju uređuje i vodi Tanja Popec.

No, zato Glas Koncila nastavlja batinati koaliciju na vlasti. U komentaru 'Novi tren politizacije' kaže se da je on došao 's novom koalicijskom vlašću'. Ivan Miklenić piše tako da se ono očituje u odnosu prema Uredu za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih žrtava, 'koji je bio zamišljen kao samostalno tijelo neovisno o politici i vladajućoj garnituri, trebao bi potpasti pod okrilje Ministarstva branitelja, a javnosti uopće nije poznato tko je tako odlučio'.

Dodaje i da se politizacija očituje 'i u vraćanju političara u nadzorne odbore i uprave javnih poduzeća' te i u naumu da Hrvatski sabor bira ravnatelja HRT-a, 'što znači ponovnu promjenu zakona koji je u prošlom sazivu bio donesen konsenzusom'.

Politizacija javnoga sektora u Hrvatskoj iznimno je problematična, smatra glavni urednik katoličkog tjednika jer u hrvatskom društvu postoje velike višestruke razlike i veliki jazovi, a u pragmatičnoj politici nema konsenzusa čak ni o najvažnijim ciljevima i nacionalnim interesima hrvatske države: 'Stoga je svaka politizacija nužno oktroiranje određenih političkih, ideoloških, pa i svjetonazorskih vrednota i obrazaca ponašanja, a što guši pluralnost, tj. slobodu i demokraciju.'

To piše novinar kojemu je strašno što mediji na to ne reagiraju. Žrtvama pedofilije u Bibinjama i ova druga šutnja također može biti strašna, pogotovo što Miklenić grlato u svom komentaru zagovara 'istinu'.