MIKLENIĆ OBJAŠNJAVA ZAŠTO

Kaptol bi Milanovićevu vladu hitno zamijenio tehničkom

06.03.2014 u 12:42

Bionic
Reading

Glas koncila u komentaru Ivana Miklenića zalaže se za formiranje tehničke Vlade stručnjaka koja bi do redovitih parlamentarnih izbora učinila nužne iskorake i provela najbitnije reforme, jer se od sadašnje Vlade u ostatku njezina mandata to više ne može očekivati.

Razmatrajući proces okrupnjavanja političkih opcija na hrvatskoj političkoj sceni, Miklenić u novom broju Glasa koncila navodi da je on s jedne strane izazvan skorim izborima za Europski parlament, a s druge strane sve gorim uvjetima života i djelovanja na gotovo svim društvenim područjima.

Daleko je važniji razlog povezivanja srodnih političkih opcija nezadovoljavajuće stanje u društvu i potreba da se hitno počnu događati promjene sa stvarnim ciljem ostvarivanja općega dobra, ističe komentator.

‘Proces okrupnjavanja političkih opcija, osim što je spor i dugoročan, osobito s obzirom na hitne potrebe i na krizu suvremenoga hrvatskoga društva, za sada je vrlo ranjiv, pa zaslužuju pozornost sve češći i sve glasniji pozivi da se što prije oblikuje privremena vlast stručnjaka, tehnička Vlada, koja bi do redovitih parlamentarnih izbora učinila nužne iskorake i provela one najbitnije stvarne reforme, jer se od sadašnje Vlade u ostatku njezina mandata to više ne može očekivati’, piše Miklenić.

U prilog formiranja Vlade stručnjaka navodi iskustvo parlamentarnih izbora koji, premda su izazvali promjene garnitura ljudi na vlasti, nisu donosili nikakvu bitnu promjenu.

‘Izvjesno je da bi uspostavljanje tehničke Vlade stručnjaka omogućilo ili, bolje rečeno, prisililo relevantne političke stranke i koalicije da se najprije osposobe i ekipiraju za kompetentno upravljane državom i za saniranje sve strašnijih posljedica svekolike krize, pa da se tek onda posvete borbi za zakonito osvajanje vlasti’, smatra glavni urednik ‘Glasa koncila’.

Tehnička Vlada stručnjaka morala bi također osloboditi sam izborni proces i vratiti moć biračima ne samo da stvarno biraju osobe koje bi trebale upravljati, nego i da mogu demokratski nadzirati djelovanje osoba koje su izabrali.

Birači su do sada, ocjenjuje Miklenić, mogli samo za kaznu skinuti dotadašnju vlast, ali nisu mogli izabrati bolju vlast jer su bili prisiljeni birati stranačke ili neovisne liste koje nakon izbora i dobivanja vlasti gube svako stvarno značenje, osim što dio osoba s tih lista postaje Hrvatskom saboru mašinerija za glasovanje, ‘ali ne po savjesti, često ni po zdravoj pameti, nego po stranačkoj stezi’.

‘Prijelazna i privremena tehnička Vlada stručnjaka omogućila bi i nužno potrebno vrijeme za demokratsko konsolidiranje, pozicioniranje i osposobljavanje političkih stranaka i novih saveza, nastalih u procesu okrupnjavanja, a omogućila bi i biračima da bez kažnjavanja ikoga biraju opciju za koju se nadaju da bi mogla služiti stvarnomu općemu dobru svih hrvatskih građana i države Hrvatske’, zaključuje komentator.