AUSTRALSKI SUD:

'Kapetan Dragan počinio ratni zločin mučenja'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.12.2009 16:28
  • Objavljeno 18.12.2009 u 15:13
kapetan Dragan Vasiljković

kapetan Dragan Vasiljković

Izvor: Reuters / Autor: re

Dragan Vasiljković počinio je ratni zločin mučenja, zaključila je australska sutkinja Megan Latham na temelju iskaza, kako je objasnila, troje 'pouzdanih svjedoka', piše australski The Age. Hrvatska traži od Australije izručenje tog zločinca, poznatijeg kao 'kapetan Dragan' ili Daniel Snedden

Sutkinja Visokog australskog suda prihvatila je kao istinito i svjedočenje žene iz Bosne i Hercegovine, koja je na sudu u Sydneyju izjavila da ju je Vasiljković silovao u hotelu u BiH 1992. godine. Zaključak je donesen u okviru sudskog slučaja koji se vodi na temelju Vasiljkovićeve tužbe za klevetu protiv Nationwide Newsa, izdavača lista The Australian.

Pravno neuobičajenim potezom sutkinja Latham potvrdila je vjerodostojnost iskaza ključnih svjedoka o Vasiljkovićevim ratnim aktivnostima, prije nego što je šansu za to dobio sud Republike Hrvatske, koja traži Vasiljkovićevo izručenje. Podsjetimo, Dragana Vasiljkovića, koji je u Australiji živio pod imenom Daniel Snedden, uhitila je u siječnju 2006. tamošnja savezna policija na temelju hrvatskoga zahtjeva za izručenje. Pušten je iz pritvora jer na odluku Saveznog suda, po kojoj Vasiljkovića ne treba izručiti Hrvatskoj jer mu ondje neće pravedno suditi, Hrvatska nije uložila prigovor u roku.

Na Visokom australskom sudu vodi se odvojeni slučaj na temelju žalbe na presudu o sprečavanju Vasiljkovićevog izručenja Hrvatskoj, a australska vlada tražila je posebno dopuštenje da uloži tu žalbu protiv presude Saveznoga suda. Nije poznato hoće li zaključak sutkinje Latham utjecati na slučaj koji se vodi povodom (ne)izručenja Vasiljkovića Hrvatskoj.

Vasiljković je odluku sutkinje Latham ocijenio sramotnom, a svjedoke lašcima te najavio da će se žaliti.

Ranije ove godine nekoliko Hrvata svjedočilo je na australskom sudu o mučenjima koja su nad njima izvršili Vasiljković i njegove paravojne postrojbe. Bivši ratni zarobljenik Velibor Bračić tom je prilikom doputovao iz Hrvatske u Australiju i svjedočio o dugotrajnim premlaćivanjima i mučenjima zatvorenika.

Vasiljković je na sudu oporvgavao optužbe i opisao se kao ratnog heroja i humanitarca. No sutkinja Latham presudila je u korist Nationwide Newsa, odbacujući Vasiljkovićevu tužbu za klevetu.

'Sustavno zlostavljanje, ponižavanje i uskraćivanje (osnovnih potreba) onima koje za koje je Vasiljković tražio kaznu u skladu je s Vasiljkovićevim iskazanim ciljem da istjera nesrbe iz Krajine', zaključila je sutkinja Latham.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi