U AUSTRALSKOM ZATVORU

Kapetan Dragan moli pomoć Srbije da ga se oslobodi

26.12.2011 u 10:32

Bionic
Reading

U australskom zatvoru Parklea kod Sydneya najčuvaniji zatvorenik Dragan Vasiljković dobio je novi zatvorenički broj 396.047 i ulogu zatvoreničkog izaslanika pred vlastima, pišu beogradske Večernje novosti i podsjećaju da je kapetan Dragan u australskom pritvoru od 6. siječnja 2006. jer je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine i zatraženo je njegovo izručenje Zagrebu

'Sudski postupak je okončan u potpunosti i više za mene nema ni odvjetnika ni savjetnika. Ovo je politički proces i vjerojatno će o mojoj sudbini posljednju riječ imati neki australski političar.

Donedavni ministar Brendan O’Connor je odbio donijeti odluku i prepustio je moju sudbinu novom ministru Jasonu Clearu. Nadam se brzoj slobodi, jer novi ministar možda donese i novi stav Australije prema meni', nada se Vasiljković, dodajući kako novi ministar dobro poznaje srpsku zajednicu jer je odrastao u općini gdje ima dosta Srba. Istodobno, srpska organizacija 'Srbi za pravdu i demokraciju' iz Sydneya uložila je oštar prosvjed i peticiju vladi Australije za oslobađanje Dragana Vasiljkovića.

'Mi smo upoznali ministra s istinom da Hrvatska ima plan o etničkom čišćenju Srba i zbog toga zahtijeva od Australije izručenje Dragana Vasiljkovića, čija obitelj živi u Perthu i Queenslandu. Ministarstvu pravosuđa predali smo dokument koji sadrži blizu 200 stranica dokaza o nevinosti Dragana Vasiljkovića i o antisrpskoj politici Zagreba', kaže Đorđe Bubalo, koji je član ove organizacije. Novosti podsjećaju kako je Australija potpisnica međunarodnog ugovora o izručenju osoba, koji je u suprotnosti s njenim ustavom i odredbom o zabrani izručenja vlastitih državljana, ali je ta odredba iscrpljena jer Australija razmišlja o izručenju Vasiljkovića, njegovi zastupnici sada obrazlažu drugu odredbu ovog ugovora, koji se može osporiti ako se dokaže da zemlja koja traži izručenje 'nije sposobna objektivno suditi toj osobi'.

'Mi želimo dokazati Australiji da Hrvatska nije politički spremna i sposobna pošteno suditi Draganu Vasiljkoviću i da će ga izvesti na politički sud i osuditi zato što je Srbin, jer za njegovu krivicu nema dokaza', tvrdi profesor Voja Ilić, član srpske organizacije za obranu Kapetana Dragana.

Takav stav ima i sam kapetan Dragan, tvrde beogradske Novosti.