IAN BREMMER

Kaos u Ukrajini vodi cijeli svijet u opasnost!

03.03.2014 u 14:22

Bionic
Reading

Osnivač Eurasia Group Ian Bremmer, odličan poznavatelj međunarodnih odnosa, objavio je na Business Insideru kolumnu u kojoj događanja u Ukrajini naziva najvažnijim političkim događajima od 11. rujna i napada na New York te predviđa 'seizmičke promjene' u odnosima velikih sila

'Dok Rusija provodi vojnu intervenciju u Ukrajini, a SAD i EU to osuđuju, dok se ukrajinska vojska mobilizira, svjedočimo seizmičkim promjenama političkih odnosa kakve se nisu dogodile od 11. rujna', piše Ian Bremmer za Business Insider u svojoj analizi krize na Krimu, u kojoj Rusiju opisuje kao 'silu u opadanju', zbog čega je 'u interesu Zapada dopustiti da se to dogodi sporo i postupno'. Nažalost, ruski predsjednik Vladimir Putin pretjerano je reagirao na pretjerana upozorenja Zapada, pa je jasno kako su 'odnosi između SAD-a i Rusije potpuno uništeni'.

Bremmer napominje da Zapad neće imati brzi odgovor na Putinov potez, no da slijedi 'mnogo znakovitog upiranja prstom' i optuživanja Rusije za kršenje međunarodnog prava. Predsjednik SAD-a Barack Obama će pak otkazati svoj dolazak na summit G8 u Sočiju, a možda će i Rusiju maknuti za kaznu iz tog kluba. Moguća je i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se osuditi ruska intervencija, dok su sankcije manje vjerojatne, s obzirom na različita stajališta Amerike i Europe, naročito Njemačke, o takvom potezu.


Postavlja se pitanje kako će se kriza na Krimu odraziti na odnos Rusije i SAD-a na temama poput Sirije i iranske atomske bombe te hoće li ubuduće Moskva zauzeti još manje kooperativan stav. Hoće li u konačnici događaji u Ukrajini označiti veliku geopolitičku mijenu, pa će se Rusija još bliže povezati s Kinom, pita se kolumnist Business Insidera. Rusija će dobiti podršku tek nekoliko država iz okoline, poput Armenije, Bjelorusije i Tadžikistana, no većinom ostaje usamljena na međunarodnoj sceni.

Ipak, s obzirom na cijeli kaos, Ian Bremmer zaključuje kako je situacija u Ukrajini pokazala da 'nema koordiniranog globalnog vodstva', što 'svijet čini opasnim'.