NEVEN MIMICA

'Kandidatura me ispunjava osjećajima priznanja i odgovornosti'

26.04.2013 u 13:26

Bionic
Reading

Kandidatura za europskog povjerenika za zaštitu potrošača ispunjava me osjećajima priznanja i odgovornosti – priznanja za dosadašnji rad i doprinos europskoj Hrvatskoj te odgovornosti za uspjeh projekta bolje i snažnije zajedničke nam Europe, priopćio je u petak potpredsjednik hrvatske vlade Nevena Mimica

Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica imenovan je u četvrtak za prvog hrvatskog povjerenika Europske komisije, a dužnost povjerenika za zaštitu potrošača treba preuzeti s prvim danom hrvatskog članstva u Europskoj uniji, nakon što njegovo imenovanje potvrde Europski parlament i Vijeće EU-a.

'Početak postupka imenovanja povjerenika Europske komisije iz Hrvatske još jednom nas podsjeća koliko smo blizu ulaska u punopravno članstvo Europske unije', kaže Mimica.

'Moja kandidatura za tu važnu europsku funkciju ispunjava me osjećajima priznanja i odgovornosti – priznanja za dosadašnji rad i doprinos europskoj Hrvatskoj i odgovornosti za uspjeh projekta bolje i snažnije zajedničke nam Europe', dodao je potpredsjednik vlade.

Mimica navodi da je resor zaštite potrošača, koji će predsjednik Europske komisije dodijeliti povjereniku iz Hrvatske, posebno je važan za dovršetak posla na uređenju jedinstvenoga tržišta Europske unije, koje treba djelovati na korist i u interesu svakoga građanina i potrošača.

'Nakon, nadam se, uspješnoga potvrđivanja u institucijama Europske unije, sa zadovoljstvom ću s administracijom Europske komisije, zemljama članicama i Europskim parlamentom raditi na ugrađivanju politike zaštite potrošača u sve relevantne nacionalne i europske politike', zaključio je Mimica.

Hrvatska vlada kandidirala je Mimicu za povjerenika, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača.

Imenovani povjerenik sada mora proći saslušanje pred nadležnim odborom Europskog parlamenta - Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, što bi se trebalo obaviti u zadnjem tjednu svibnja. Nakon toga povjerenika potvrđuje cijeli sastav Europskog parlamenta običnom većinom, a očekuje se da će se to dogoditi na plenarnoj sjednici u lipnju. Povjerenika također potvrđuje i Vijeće EU-a.