GAY KALENDAR

Kanadski diplomat provocira homofobnu Srbiju

10.12.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Borbi za prava LGBT osoba u Srbiji pridružio se i nekadašnji otpravnik poslova u kanadskom veleposlanstvu u Beogradu Kenneth Sooley, koji se za novi kalendar u izdanju gay magazina Optimist fotografirao s ogromnom tetovažom na desnoj ruci na kojoj je ćirilicom ispisano - Pederčina

Urednik magazina Optimist Predrag Azdejković za tportal kaže da je  fotografija nastala na Mikser festivalu u svibnju 2012. u okviru akcije Re-e-lekcija.

'U pitanju je prvi po redu Optimist kalendar. Nastao je s idejom da se promoviraju događaji koji su obilježili godinu i ostavili trag kad je u pitanju LGBT egzistencija u Srbiji', objašnjava Azdejković. Ideja je da se prikaže pozitivna strana jer LGBT populacija i LGBT aktivisti često prikazuju tamnu stranu života u Srbiji. 'U Srbiji se dešavaju i mnoge lijepe i pozitivne stvari i cilj Optimist kalendara je promovirati takve događaje, kako bi ih u budućnosti bilo još više', naglasio je urednik magazina Optimist. Sam kalendar je aktivistički LGBT kalendar, nastavlja, i fotografije nisu namjenski rađene, već su nastale tijekom godine na događajima koji su selektirani.

Među događajima koje su odabrali kao najznačajnije našli su se film 'Parada' koji je doprinio većoj vidljivosti LGBT populacije i problema s kojima se suočava, gay magazin Optimist koji će uskoro proslaviti obljetnicu od 10 brojeva, akcija Mikser festivala Re-e-lekcija za koju se slikao nekadašnji otpravnik poslova kanadske ambasade u Beogradu Kenneth Sooley, s tetovažom 'Pederčina', obilježavanje Dana sjećanja na umrle od AIDS-a u Beogradu, iznenadna gay parada u Beogradu, flash mob akcija u Knez Mihailovoj kada su se 'vjenčale' dvije djevojke, predstave 'Izopačeni', 'Producenti', 'Važno je zvati se Ernest', trans kabaret 'Iza ogledala' i Merlinka festival.

'Umjetnost ima moć mijenjanja svijeta. Filmovi i predstave u kojima se pojavljuju i LGBT likovi doprinose normalizaciji, toleranciji i prihvaćanju LGBT populacije. Smatram da je film 'Parada' mnogo pomogao LGBT zajednici u Srbiji i hvala Srđanu Dragojeviću i ekipi filma na tome. Također, imamo predstavu 'Producenti' gdje glumci pjevaju pjesmu 'mjuzikl mora da bude gay' dok se publika smije i uživa, a s druge strane predstavu 'Izopačeni' koja govori o stradanju homoseksualaca u Drugom svjetskom ratu i obje su jako popularne, gledane i doprinose prihvaćanju različitosti', poručio je Azdejković.