TURISTI U TAKSIJIMA I BUSEVIMA

Kalmeta 'izvozao' putničke agencije

11.05.2009 u 21:32

Bionic
Reading

Pred početak jedne od najtežih turističkih sezona do sada, svim je vlasnicima osobnih vozila, koji ih koriste komercijalno ili za vlastite potrebe, osim taksistima, mišljenjem Uprave cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, onemogućen prijevoz turista, priopćava Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA)

ZAGREB - Gore navedeno znači da je zabranjeno pružanje usluga prijevoza, transfera i izleta putničkim agencijama i svim vlasnicima osobnih vozila (klubovima, hotelima, marinama i ostalim pravnim i fizičkim osobama) tipa kombi 8+1 sjedalo, osobni automobil, quad /ATW odnosno ili buggy vozilima, bez obzira da li se usluge naplaćuju ili ih ne naplaćuju (direktno ili indirektno). Isključivo pravo prijevoza dano je vlasnicima taksi vozila koji jedini mogu dobiti licencu za prijevoz tom kategorijom vozila. Svi ostali korisnike svojih usluga smiju prevoziti samo autobusima, navodi UHPA.

Što to znači za putničke agencije? Otkazati već ugovorene aranžmane stranim i domaćim turoperatorima, prodati ili staviti u mirovanje preko 1.500 vozila, otpustiti najmanje tisuću vozača, omogućiti taksi vozilima da skidanjem tablica obavljaju djelatnost za koju nisu registrirani (izlete i turističke transfere), smanjiti ponudu specijalnih aranžmana i izleta za kojima vapi naš turizam i za koje Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica daju potpore i potpomažu organiziranje seminara i treninga u svrhu edukacije njihovih organizatora i poticanja povećanja njihove ponude. Jasno da se time onemogućuju i transferi gostiju od hotela do kasina i zračnih luka, nema odlaska u organizirani lov i ribolov, onemogućuju se transferi kod kongresa i sportskih manifestacija-utakmica.

Ako se u najskorije vrijeme ne usuglase Ministarstvo turizma i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na koji će se legalan način ove sezone i u buduće agencije moći pružati ove usluge, sve vrsti povremenih prijevoza moći će se obavljati samo autobusima što, jasno, nije slučaj niti u jednoj drugoj turističkoj zemlji. Na stranu daleko povećani troškovi koji će dodatno odbijati turiste, no dio se prijevoza neće moći niti obaviti po uskim gradskim ulicama, izvan uređenih cesta tijekom izleta i sl.

Ovakvim tumačenjem zakona u svom su poslovanju onemogućeni i svi klubovi, smještajni objekti, sve vrste ustanova (obrazovne, športske, vjerske) i svi ostali subjekti koji u svom poslovanju koriste osobna vozila, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e.