KUPOVALA BRESKVE I SMOKVE

Kakvim su riječima Splićani dočekali predsjednicu?

10.08.2015 u 11:30

  • +3

Radni dan predsjednice RH u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svojih desetak radnih dana u Splitu provodi radno i protokolarno: u ponedjeljak ujutro najprije je popila kavu na Rivi i prošetala Pazarom, gdje je po očekivanju dočekana uz ovacije, da bi se zatim zaputila na sastanke sa županom Zlatkom Ževrnjom, nadbiskupom Marinom Barišićem, rektorom Šimunom Anđelinovićem i gradonačelnikom Ivom Baldasarom

U pratnji cijele svite savjetnika, uključujući i onoga za nacionalnu sigurnost Josipa Buljevića, Grabar Kitarović uletjela je u gužvu na živopisnom splitskom pazaru i ondje punih pola sata obilazila štandove, kupovala breskve i smokve te se fotografirala s prodavačicama. Jedna od njih, Ana Filipović, čak ju je dočekala s izvješenom porukom dobrodošlice, da bi predsjednici potom pročitala podulju pjesmu napisanu posebno za nju.

'Lijepa, najljepša', bili su najčešći komentari prolaznika i kupaca, mada smo čuli i jednu gospođu koja dosta iznervirano poručuje: 'Koji vrag ne rješava probleme, nego se došla slikavati po Pazaru!'.

Jedan prodavač je, pak, predsjednici savjetovao da u svojem timu ima 'što više ženskih' jer je tako bolje.

Domaćin Grabar Kitarović cijelo vrijeme je HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja, budući da je upravo u Županiji smješten njezin privremeni splitski ured, dok će se s gradonačelnikom Baldasarom sresti tek u kasnijim satima na unaprijed dogovorenom sastanku.

'Želim vidjeti kako građani dišu i čuti njihove probleme', poručila je predsjednica u izjavi za novinare i objavila da je njezin ured u idućim danima otvoren za građane. 'Prvi put sam u Splitu, ali doći ćemo opet, ne samo u Split i ne samo u primorsku, nego u i kopnenu Hrvatsku', dodala je.

'Da, velike su vrućine, ali mora se raditi', kazala je.

'Ne bih rekla da je u Sinju bilo političkog natjecanja, to je bilo druženje s narodom i proslava viteštva, junaštva i vjere te svega što smo učinili kao narod, svih naših pobjeda. Hrvatski narod nikada nije vodio osvajačke ratove, nego samo branio svoju zemlju što je kulminiralo Domovinskim ratom', zaključila je predsjednica.